Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Programy kulinarneProgramy kulinarne
      Ludzie dwudziestego pierwszego wieku bardzo lubią telewizję. Niektórzy niemal całe dnie spędzają przed telewizorem. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że szukają tam potrzebnych sobie informacji. Ale są tam tez spragnieni wszelakiej …
    • Bogaty jadłospis kuchni włoskiejBogaty jadłospis kuchni włoskiej
      Jedną z najbardziej popularnych kuchni w Europie jest kuchnia włoska. Potrawy z Półwyspu Apenińskiego, charakteryzują się dużą liczbą przypraw i warzyw. Stosuje się też często mięso, oraz owoce morza i …

    Zastosowanie ziemniaków w kuchni polskiej

    Można by się zastanawiać, jak wyglądałaby dzisiaj kuchnia polska, gdyby z Ameryki Północnej nie zostały przywiezione do Europy sadzonki ziemniaków – bo przecież to te byliny są tak bardzo zakorzenione w polskiej kuchni, jej tradycji, różnorodnych przepisach potraw, w tym regionalnych. To ziemniak od początku XIX wieku stał się podstawą wyżywienia naszych rodaków, zwłaszcza tych zamieszkałych na wsi. Obecnie w kuchni polskiej najbardziej charakterystyczne dla niej dania są nieodmiennie z zastosowaniem właśnie ziemniaków, podawanych i przyrządzanych na wiele sposobów. Najbardziej popularne są ziemniaki z wody, najprostsze do przyrządzenia, a jednocześnie o tak uniwersalnym smaku, że można je podać do każdego rodzaju mięs. Kolejny sposób podawania ziemniaków to ich pieczenie, również pasują do wielu potraw, w niektórych są nawet jako danie główne, z niewielkimi dodatkami warzyw. Ziemniaki uwielbiamy w postaci frytek, nie ma chyba dzieci, które nie przepadają za tak spreparowanymi ziemniakami, nie wspominając już o wszelkiego rodzaju chipsach ziemniaczanych.

    Comments are closed.