Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Co to są kulinaria?Co to są kulinaria?
      Zazwyczaj, jak nie znamy znaczenia jakiegoś słowa to szukamy go w Internecie. Zazwyczaj decydujemy się na Internet, ponieważ uważamy, że jest to najszybsza forma zdobycia informacji. Mnóstwo osób posługuje się …
    • Mamo tato to wy uczycie mnie jeśćMamo tato to wy uczycie mnie jeść
      Wszystkie nawyki szczególnie te żywieniowe wynosi się z domu. Dlatego warto od małego uczyć swoje pociechy zdrowego jedzenia oraz samodzielnego ich przygotowania. Kiedy dziecko od młodych lat przesiaduję w kuchni …

    Zastosowanie ziemniaków w kuchni polskiej

    Można by się zastanawiać, jak wyglądałaby dzisiaj kuchnia polska, gdyby z Ameryki Północnej nie zostały przywiezione do Europy sadzonki ziemniaków – bo przecież to te byliny są tak bardzo zakorzenione w polskiej kuchni, jej tradycji, różnorodnych przepisach potraw, w tym regionalnych. To ziemniak od początku XIX wieku stał się podstawą wyżywienia naszych rodaków, zwłaszcza tych zamieszkałych na wsi. Obecnie w kuchni polskiej najbardziej charakterystyczne dla niej dania są nieodmiennie z zastosowaniem właśnie ziemniaków, podawanych i przyrządzanych na wiele sposobów. Najbardziej popularne są ziemniaki z wody, najprostsze do przyrządzenia, a jednocześnie o tak uniwersalnym smaku, że można je podać do każdego rodzaju mięs. Kolejny sposób podawania ziemniaków to ich pieczenie, również pasują do wielu potraw, w niektórych są nawet jako danie główne, z niewielkimi dodatkami warzyw. Ziemniaki uwielbiamy w postaci frytek, nie ma chyba dzieci, które nie przepadają za tak spreparowanymi ziemniakami, nie wspominając już o wszelkiego rodzaju chipsach ziemniaczanych.

    Comments are closed.