Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Włoskie specjałyWłoskie specjały
      Ktokolwiek choć raz zakosztuje smaków włoskiej kuchni, ten szybko się w nich z całą pewnością zakocha. A to dlatego, że potrawy kuchni włoskiej – zarówno tej z południa, jak iż …
    • Wiosenna misa zdrowiaWiosenna misa zdrowia
      Około dwudziestu minut może zająć nam przygotowanie przepysznego dania! Wiosenna misa zdrowia z kurczakiem i rzodkiewkami, to przepyszne danie, które możemy przygotować na lekki obiad, lub kolacje, dla naszej rodziny, …

    Zastosowanie ziemniaków w kuchni polskiej

    Można by się zastanawiać, jak wyglądałaby dzisiaj kuchnia polska, gdyby z Ameryki Północnej nie zostały przywiezione do Europy sadzonki ziemniaków – bo przecież to te byliny są tak bardzo zakorzenione w polskiej kuchni, jej tradycji, różnorodnych przepisach potraw, w tym regionalnych. To ziemniak od początku XIX wieku stał się podstawą wyżywienia naszych rodaków, zwłaszcza tych zamieszkałych na wsi. Obecnie w kuchni polskiej najbardziej charakterystyczne dla niej dania są nieodmiennie z zastosowaniem właśnie ziemniaków, podawanych i przyrządzanych na wiele sposobów. Najbardziej popularne są ziemniaki z wody, najprostsze do przyrządzenia, a jednocześnie o tak uniwersalnym smaku, że można je podać do każdego rodzaju mięs. Kolejny sposób podawania ziemniaków to ich pieczenie, również pasują do wielu potraw, w niektórych są nawet jako danie główne, z niewielkimi dodatkami warzyw. Ziemniaki uwielbiamy w postaci frytek, nie ma chyba dzieci, które nie przepadają za tak spreparowanymi ziemniakami, nie wspominając już o wszelkiego rodzaju chipsach ziemniaczanych.

    Comments are closed.