Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Klasztorne książki kucharskie najlepszeKlasztorne książki kucharskie najlepsze
      Od jakiegoś czasu, na polskim rynku wydawniczym, możemy zaobserwować coraz więcej książek kucharskich wydawanych przez zakony funkcjonujące w naszym kraju. Na ich okładkach widzimy najczęściej pyzate i uśmiechnięte zakonnice, które …
    • Smakowe zmiany w życiu człowiekaSmakowe zmiany w życiu człowieka
      Człowiek w ciągu życia bardzo się zmienia, wie o tym każdy. Jednakże jak bardzo zmieniają się nasze gusta to jest już niesłychane! Ile razy w dorosłym życiu nasi przyjaciele czy …

    Zastosowanie ziemniaków w kuchni polskiej

    Można by się zastanawiać, jak wyglądałaby dzisiaj kuchnia polska, gdyby z Ameryki Północnej nie zostały przywiezione do Europy sadzonki ziemniaków – bo przecież to te byliny są tak bardzo zakorzenione w polskiej kuchni, jej tradycji, różnorodnych przepisach potraw, w tym regionalnych. To ziemniak od początku XIX wieku stał się podstawą wyżywienia naszych rodaków, zwłaszcza tych zamieszkałych na wsi. Obecnie w kuchni polskiej najbardziej charakterystyczne dla niej dania są nieodmiennie z zastosowaniem właśnie ziemniaków, podawanych i przyrządzanych na wiele sposobów. Najbardziej popularne są ziemniaki z wody, najprostsze do przyrządzenia, a jednocześnie o tak uniwersalnym smaku, że można je podać do każdego rodzaju mięs. Kolejny sposób podawania ziemniaków to ich pieczenie, również pasują do wielu potraw, w niektórych są nawet jako danie główne, z niewielkimi dodatkami warzyw. Ziemniaki uwielbiamy w postaci frytek, nie ma chyba dzieci, które nie przepadają za tak spreparowanymi ziemniakami, nie wspominając już o wszelkiego rodzaju chipsach ziemniaczanych.

    Comments are closed.