Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Meble kuchenne warszawaMeble kuchenne warszawa
      Meble kuchenne. Aranżacja małej kuchni stanowi wyzwanie dla projektanta – gra światłem, odpowiedni dobór kolorów i materiałów to nie wszystko. Kuchnia to serce domu, nie ukrywajmy, to tutaj kończy się …
    • Bogaty jadłospis kuchni włoskiejBogaty jadłospis kuchni włoskiej
      Jedną z najbardziej popularnych kuchni w Europie jest kuchnia włoska. Potrawy z Półwyspu Apenińskiego, charakteryzują się dużą liczbą przypraw i warzyw. Stosuje się też często mięso, oraz owoce morza i …

    Zastosowanie ziemniaków w kuchni polskiej

    Można by się zastanawiać, jak wyglądałaby dzisiaj kuchnia polska, gdyby z Ameryki Północnej nie zostały przywiezione do Europy sadzonki ziemniaków – bo przecież to te byliny są tak bardzo zakorzenione w polskiej kuchni, jej tradycji, różnorodnych przepisach potraw, w tym regionalnych. To ziemniak od początku XIX wieku stał się podstawą wyżywienia naszych rodaków, zwłaszcza tych zamieszkałych na wsi. Obecnie w kuchni polskiej najbardziej charakterystyczne dla niej dania są nieodmiennie z zastosowaniem właśnie ziemniaków, podawanych i przyrządzanych na wiele sposobów. Najbardziej popularne są ziemniaki z wody, najprostsze do przyrządzenia, a jednocześnie o tak uniwersalnym smaku, że można je podać do każdego rodzaju mięs. Kolejny sposób podawania ziemniaków to ich pieczenie, również pasują do wielu potraw, w niektórych są nawet jako danie główne, z niewielkimi dodatkami warzyw. Ziemniaki uwielbiamy w postaci frytek, nie ma chyba dzieci, które nie przepadają za tak spreparowanymi ziemniakami, nie wspominając już o wszelkiego rodzaju chipsach ziemniaczanych.

    Comments are closed.