Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Kuchnia azjatyckaKuchnia azjatycka
      Kuchni azjatycka jest jedną z wielu bardzo charakterystycznych odmian kuchni światowej. Na pewno zyskuje wielu zwolenników jak i przeciwników. W każdym państwie istnieją inne obyczaje inna kultura inne zwyczaje. Na …
    • Przeprowadzki Katowice cennikPrzeprowadzki Katowice cennik
      Wyjazd. Po jakimś czasie mieszkania, w dużym mieście, nadchodzi myśl, aby się wyprowadzić. W przetłoczonych miastach niema ani chwili spokoju ludzie pędzą za pracą i pieniędzmi. Ilość zanieczyszczeń przekracza normy, …

    Zastosowanie ziemniaków w kuchni polskiej

    Można by się zastanawiać, jak wyglądałaby dzisiaj kuchnia polska, gdyby z Ameryki Północnej nie zostały przywiezione do Europy sadzonki ziemniaków – bo przecież to te byliny są tak bardzo zakorzenione w polskiej kuchni, jej tradycji, różnorodnych przepisach potraw, w tym regionalnych. To ziemniak od początku XIX wieku stał się podstawą wyżywienia naszych rodaków, zwłaszcza tych zamieszkałych na wsi. Obecnie w kuchni polskiej najbardziej charakterystyczne dla niej dania są nieodmiennie z zastosowaniem właśnie ziemniaków, podawanych i przyrządzanych na wiele sposobów. Najbardziej popularne są ziemniaki z wody, najprostsze do przyrządzenia, a jednocześnie o tak uniwersalnym smaku, że można je podać do każdego rodzaju mięs. Kolejny sposób podawania ziemniaków to ich pieczenie, również pasują do wielu potraw, w niektórych są nawet jako danie główne, z niewielkimi dodatkami warzyw. Ziemniaki uwielbiamy w postaci frytek, nie ma chyba dzieci, które nie przepadają za tak spreparowanymi ziemniakami, nie wspominając już o wszelkiego rodzaju chipsach ziemniaczanych.

    Comments are closed.