Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Smaki WielkanocySmaki Wielkanocy
      W momencie zbliżającej się wiosny, coraz więcej osób zaczyna się zastanawiać nad tym w jaki sposób będzie mogło spędzić nadchodzące święta. W wielu wypadkach należy się przede wszystkim odpoczynek i …
    • Świat widziany oczyma smakoszaŚwiat widziany oczyma smakosza
      Każdy z nas jest inny każdy zupełnie inaczej odczuwa smaki, dlatego też wyprawy czy wycieczki w odlegle krańce światów są w stanie przynieść tak wiele różnych doznań smakowych każdemu z …

    Wybór potrawy na stół

    Organizowanie świąt rodzinnych, czy przyjęć tak naprawdę nie jest proste. Trzeba wcześniej ustalić menu, kupić potrzebne produkty, no i oczywiście spędzić wiele godzin w kuchni, przygotowując przysmaki, którymi będziemy mogli uraczyć swoich bliskich, znajomych, pracowników, czy przyjaciół. Gościnność polska tak naprawdę chyba nie zna granic, i na stołach zawsze pojawia się wiele bardzo różnorodnych potraw, które warto jest choć spróbować. Co rodzina, to tradycja. Co region to inne kulinarne przysmaki, którymi jesteśmy raczeni, i które zawsze mamy okazje zrobić. W każdym domu jest przynajmniej jedna lub dwie potrawy, które są przygotowywane zawsze przez rodziców, czy dziadków. Receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Zazwyczaj tego typu dania, przekąski albo desery są bardzo smaczne, ale i proste do zrobienia. Wybór potraw na stół musi być zawsze dobrze przemyślane. Musi danie główne, kilka przekąsek, jak również deser np. w formie cista, czy deseru. Tradycyjnie w święta mamy obiad składający się z dwóch dań, w tym zupy lub barszczu, oraz drugiego dania np. ziemniaków, mięsa/bigosu i surówki. Oprócz tego mamy także przekąski np. w formie sałatek rybnych, jarzynowych, ryby w galarecie, roladek z wędliny, past, warzyw albo panierowanych grzybków.

    Comments are closed.