Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Pokochaj sałatkiPokochaj sałatki
      Sałatki tona pewno bardzo dobry pomysł na nieco inny obiad. Tutaj można mieć przede wszystkim na uwadze takie elementy jak różnicowanie składników takiej sałatki. Nie jest powiedziane, że zawsze musi …
    • Restauracje w kaliszuRestauracje w kaliszu
      Jemy w Kaliszu. Restauracje w Kaliszu są bardzo dobrze. Polecam wam tam zjedzenie posiłków. Wiem, jest tam na pewno nie jeden lokal. Musicie wpierw się zastanowić co chcecie dzisiaj akurat …

    W jaki sposób sól może zepsuć danie

    Mało który człowiek wie, jak duży wpływ na smak potraw ma sól. Tradycyjna sól, którą obecnie kupujemy w sklepach zawiera duże ilości jodu. Został on dodany do białego proszku ze względu na wybuch elektrowni atomowej w Czarnobylu, który wywołał chmurę radioaktywną szkodliwą dla człowieka. Jod wiąże się z tarczycą blokując wchłanianie radioaktywnego gazu, lecz ma on też swoje negatywne strony. Ma bardzo przykry zapach i nieprzyjemny smak. Dodany do potraw powoduje, że intensywnie śmierdzą. Na pewno jadłeś kiedykolwiek ogórki kiszone i to z różnych źródeł. Zauważyłeś różnicę w smaku i zapachu? Te mniej smaczne były z większą ilością pierwiastka z siedemnastej grupy układu okresowego. Oczywiście jod ma zbawienny wpływ na tarczycę, niedobór powoduje wole i zespoły różnych chorób. W gastronomii jest on jednak niemile widziany. Doświadczeni kucharze używają soli niejodowanej, gdyż ich potrawy mają specjalny aromat. Sama w sobie mieszanka sodu i chloru znacznie wpływa na smak dania, gdyż oba pierwiastki są w równowadze. Dodanie odrobiny jodu powoduje znaczną zmianę smaku, koloru oraz zapachu. Bardzo często zdarza się, iż gospodynie domowe wymieniają się przepisami, lecz to koleżanki potrawa jest dużo lepsza mimo idealnego stosowania się do wskazówek. To jest właśnie zasługa soli jodowanej, którą polecam zastąpić tą bez pierwiastka z siedemnastej grupy tablicy Mendelejewa.

    Comments are closed.