Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Nielubiane smakiNielubiane smaki
      Nie wszyscy lubią jeść wszystko. Często – jak pokazują badania – jest wręcz tak, że ludzie jeść nie lubią. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że w niektórych potrawach zdarzają się składniki …
    • Moda na ostre smakiModa na ostre smaki
      Nie tylko to, co łagodne cieszy się w nowoczesnym i postępowym dwudziestym pierwszym wieku dużą popularnością. Wręcz przeciwnie, coraz większą popularnością cieszą się ostre smaki, które polecane są przez prawdziwych …

    W jaki sposób sól może zepsuć danie

    Mało który człowiek wie, jak duży wpływ na smak potraw ma sól. Tradycyjna sól, którą obecnie kupujemy w sklepach zawiera duże ilości jodu. Został on dodany do białego proszku ze względu na wybuch elektrowni atomowej w Czarnobylu, który wywołał chmurę radioaktywną szkodliwą dla człowieka. Jod wiąże się z tarczycą blokując wchłanianie radioaktywnego gazu, lecz ma on też swoje negatywne strony. Ma bardzo przykry zapach i nieprzyjemny smak. Dodany do potraw powoduje, że intensywnie śmierdzą. Na pewno jadłeś kiedykolwiek ogórki kiszone i to z różnych źródeł. Zauważyłeś różnicę w smaku i zapachu? Te mniej smaczne były z większą ilością pierwiastka z siedemnastej grupy układu okresowego. Oczywiście jod ma zbawienny wpływ na tarczycę, niedobór powoduje wole i zespoły różnych chorób. W gastronomii jest on jednak niemile widziany. Doświadczeni kucharze używają soli niejodowanej, gdyż ich potrawy mają specjalny aromat. Sama w sobie mieszanka sodu i chloru znacznie wpływa na smak dania, gdyż oba pierwiastki są w równowadze. Dodanie odrobiny jodu powoduje znaczną zmianę smaku, koloru oraz zapachu. Bardzo często zdarza się, iż gospodynie domowe wymieniają się przepisami, lecz to koleżanki potrawa jest dużo lepsza mimo idealnego stosowania się do wskazówek. To jest właśnie zasługa soli jodowanej, którą polecam zastąpić tą bez pierwiastka z siedemnastej grupy tablicy Mendelejewa.

    Comments are closed.