Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Pomysł na śniadaniePomysł na śniadanie
      Pomysł na specjalne danie przygotowane na śniadanie może być nieco bardziej oryginalne. Wspaniały omlet przygotowany niekonieczne na słodko, ale za to ze świeżymi warzywami oraz aromatycznym sosem to sposób na …
    • Grecja w daniachGrecja w daniach
      Grecja jest bardzo pięknym krajem nie tylko pod względem turystycznym. Można tutaj spędzić cudowne, niezapomniane wakacje. Można także odnaleźć swoje konkretne propozycje smaków. Kuchnia grecka ma wiele wartości pod względem …

    W jaki sposób sól może zepsuć danie

    Mało który człowiek wie, jak duży wpływ na smak potraw ma sól. Tradycyjna sól, którą obecnie kupujemy w sklepach zawiera duże ilości jodu. Został on dodany do białego proszku ze względu na wybuch elektrowni atomowej w Czarnobylu, który wywołał chmurę radioaktywną szkodliwą dla człowieka. Jod wiąże się z tarczycą blokując wchłanianie radioaktywnego gazu, lecz ma on też swoje negatywne strony. Ma bardzo przykry zapach i nieprzyjemny smak. Dodany do potraw powoduje, że intensywnie śmierdzą. Na pewno jadłeś kiedykolwiek ogórki kiszone i to z różnych źródeł. Zauważyłeś różnicę w smaku i zapachu? Te mniej smaczne były z większą ilością pierwiastka z siedemnastej grupy układu okresowego. Oczywiście jod ma zbawienny wpływ na tarczycę, niedobór powoduje wole i zespoły różnych chorób. W gastronomii jest on jednak niemile widziany. Doświadczeni kucharze używają soli niejodowanej, gdyż ich potrawy mają specjalny aromat. Sama w sobie mieszanka sodu i chloru znacznie wpływa na smak dania, gdyż oba pierwiastki są w równowadze. Dodanie odrobiny jodu powoduje znaczną zmianę smaku, koloru oraz zapachu. Bardzo często zdarza się, iż gospodynie domowe wymieniają się przepisami, lecz to koleżanki potrawa jest dużo lepsza mimo idealnego stosowania się do wskazówek. To jest właśnie zasługa soli jodowanej, którą polecam zastąpić tą bez pierwiastka z siedemnastej grupy tablicy Mendelejewa.

    Comments are closed.