Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Dobrze urządzona kuchniaDobrze urządzona kuchnia
      Każdy z nas ma swoje ulubione pomieszczenia, które są dla nich oczkiem w głowie jeżeli chodzi o spędzanie wolnego czasu. Staramy się więc nader wszystko o to, aby móc właśnie …
    • Z telewizji można nauczyć się gotowaćZ telewizji można nauczyć się gotować
      dzisiaj programy kulinarne biję rekordy popularności. Kochamy oglądać kucharzy, którzy swój talent prezentują przed kamerami, a do tego potrafią bardzo ciekawie mówić o świecie kulinariów. W Polsce okazuje się jest …

    Trująca ryba ryzykownym przysmakiem Japończyków

    W Japonii serwowana jest w restauracjach ryba, której ryzyko spożywania można odnieść do rosyjskiej ruletki. Tą rybą jest rozdymka, która w swoich wnętrznościach, głównie w wątrobie zawiera truciznę mocniejszą od cyjanku potasu kilkaset razy. Tylko 2 miligramy trucizny mogą klienta wyprawić na tamten świat. Toksyny z jednej tylko ryby mogą zabić 30 dorosłych osób. Kucharz, który nie ma specjalnych uprawnień do obróbki ryby nie ma prawa jej dotknąć. Aby zdobyć odpowiednia licencję na przyrządzanie ryby, trzeba przejść szkolenie trwające 3 lata. Dlaczego ta śmiercionośna ryba jest tak popularna w japońskich restauracjach, mimo tego iż jej mięso jest raczej bez smaku? Uważana jest za afrodyzjak. Zwykle, doświadczony szef kuchni pozostawia podczas obróbki taką ilość toksyn, która nie zagraża życiu gościa, lecz wprawia go w lekko narkotyczny nastrój, powodując krótkotrwałe drętwienie języka i warg. Niestety, zdarzają się od czasu do czasu przypadki, że sympatycy takifugu – japońska nazwa rozdymki – ledwie uchodzą z życiem z powodu jej spożycia, zmuszeni do długiego pobytu w szpitalu, albo tez w skrajnych przypadkach umierają.

    Comments are closed.