Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Przygotowywanie tradycyjnego jedzeniaPrzygotowywanie tradycyjnego jedzenia
      Nasza kuchnia polska słynie przede wszystkim z bardzo mocno wyszukanych dań tradycyjnych, które można przygotowywać na różnego rodzaju ważne dla nas okazje takie jak chociażby Wigilia czy też Wielkanoc. W …
    • Blogowy szał trwaBlogowy szał trwa
      Dzisiejsza, nowoczesna i chcąca być na czasie gospodyni, nie może zapomnieć o założeniu własnego bloga kulinarnego. Strona poświęcona własnym wypiekom i przysmakom stała się domeną prawie każdej, idącej z duchem …

    Trująca ryba ryzykownym przysmakiem Japończyków

    W Japonii serwowana jest w restauracjach ryba, której ryzyko spożywania można odnieść do rosyjskiej ruletki. Tą rybą jest rozdymka, która w swoich wnętrznościach, głównie w wątrobie zawiera truciznę mocniejszą od cyjanku potasu kilkaset razy. Tylko 2 miligramy trucizny mogą klienta wyprawić na tamten świat. Toksyny z jednej tylko ryby mogą zabić 30 dorosłych osób. Kucharz, który nie ma specjalnych uprawnień do obróbki ryby nie ma prawa jej dotknąć. Aby zdobyć odpowiednia licencję na przyrządzanie ryby, trzeba przejść szkolenie trwające 3 lata. Dlaczego ta śmiercionośna ryba jest tak popularna w japońskich restauracjach, mimo tego iż jej mięso jest raczej bez smaku? Uważana jest za afrodyzjak. Zwykle, doświadczony szef kuchni pozostawia podczas obróbki taką ilość toksyn, która nie zagraża życiu gościa, lecz wprawia go w lekko narkotyczny nastrój, powodując krótkotrwałe drętwienie języka i warg. Niestety, zdarzają się od czasu do czasu przypadki, że sympatycy takifugu – japońska nazwa rozdymki – ledwie uchodzą z życiem z powodu jej spożycia, zmuszeni do długiego pobytu w szpitalu, albo tez w skrajnych przypadkach umierają.

    Comments are closed.