Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Jak wyposażyć kuchenne wnętrze?Jak wyposażyć kuchenne wnętrze?
      Wnętrze kuchni powinno być odpowiednio wyposażone, aby można było odpowiednio zająć się pracą w tym pomieszczeniu. Dla niektórych gotowanie jest pasją, co widać po ich potrawach. Dla innych jest to …
    • Sok z aroniiSok z aronii
      Aronia- zdrowa i wartościowa. Aronia od wielu lat jest stosowana w przypadkach przeziębień i grypy. Znajduje się ona w wielu lekarstwach polecanych w czasie choroby. Jednak wiele osób zapomina o …

    Trująca ryba ryzykownym przysmakiem Japończyków

    W Japonii serwowana jest w restauracjach ryba, której ryzyko spożywania można odnieść do rosyjskiej ruletki. Tą rybą jest rozdymka, która w swoich wnętrznościach, głównie w wątrobie zawiera truciznę mocniejszą od cyjanku potasu kilkaset razy. Tylko 2 miligramy trucizny mogą klienta wyprawić na tamten świat. Toksyny z jednej tylko ryby mogą zabić 30 dorosłych osób. Kucharz, który nie ma specjalnych uprawnień do obróbki ryby nie ma prawa jej dotknąć. Aby zdobyć odpowiednia licencję na przyrządzanie ryby, trzeba przejść szkolenie trwające 3 lata. Dlaczego ta śmiercionośna ryba jest tak popularna w japońskich restauracjach, mimo tego iż jej mięso jest raczej bez smaku? Uważana jest za afrodyzjak. Zwykle, doświadczony szef kuchni pozostawia podczas obróbki taką ilość toksyn, która nie zagraża życiu gościa, lecz wprawia go w lekko narkotyczny nastrój, powodując krótkotrwałe drętwienie języka i warg. Niestety, zdarzają się od czasu do czasu przypadki, że sympatycy takifugu – japońska nazwa rozdymki – ledwie uchodzą z życiem z powodu jej spożycia, zmuszeni do długiego pobytu w szpitalu, albo tez w skrajnych przypadkach umierają.

    Comments are closed.