Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Kiszone jabłka?!Kiszone jabłka?!
      Jabłka kojarzą nam się przede wszystkim z różnego rodzaju deserami, czy też słodką przekąską, doskonałą na każdą okazję. Tak naprawdę jednak, jabłka nie zawsze muszą być słodkie, a przygotowanie ich …
    • Restauracje w kaliszuRestauracje w kaliszu
      Jemy w Kaliszu. Restauracje w Kaliszu są bardzo dobrze. Polecam wam tam zjedzenie posiłków. Wiem, jest tam na pewno nie jeden lokal. Musicie wpierw się zastanowić co chcecie dzisiaj akurat …

    Trująca ryba ryzykownym przysmakiem Japończyków

    W Japonii serwowana jest w restauracjach ryba, której ryzyko spożywania można odnieść do rosyjskiej ruletki. Tą rybą jest rozdymka, która w swoich wnętrznościach, głównie w wątrobie zawiera truciznę mocniejszą od cyjanku potasu kilkaset razy. Tylko 2 miligramy trucizny mogą klienta wyprawić na tamten świat. Toksyny z jednej tylko ryby mogą zabić 30 dorosłych osób. Kucharz, który nie ma specjalnych uprawnień do obróbki ryby nie ma prawa jej dotknąć. Aby zdobyć odpowiednia licencję na przyrządzanie ryby, trzeba przejść szkolenie trwające 3 lata. Dlaczego ta śmiercionośna ryba jest tak popularna w japońskich restauracjach, mimo tego iż jej mięso jest raczej bez smaku? Uważana jest za afrodyzjak. Zwykle, doświadczony szef kuchni pozostawia podczas obróbki taką ilość toksyn, która nie zagraża życiu gościa, lecz wprawia go w lekko narkotyczny nastrój, powodując krótkotrwałe drętwienie języka i warg. Niestety, zdarzają się od czasu do czasu przypadki, że sympatycy takifugu – japońska nazwa rozdymki – ledwie uchodzą z życiem z powodu jej spożycia, zmuszeni do długiego pobytu w szpitalu, albo tez w skrajnych przypadkach umierają.

    Comments are closed.