Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Dobry sprzęt a jakość gotowaniaDobry sprzęt a jakość gotowania
      W czasach, kiedy brakowało nowoczesnych sprzętów kuchennych liczył się wyłącznie talent samego kucharza. Współcześnie, talent owszem, odgrywa bardzo istotną rolę, nie można jednak powiedzieć, że używany przez niego sprzęt pozostaje …
    • Przygotowywanie tradycyjnego jedzeniaPrzygotowywanie tradycyjnego jedzenia
      Nasza kuchnia polska słynie przede wszystkim z bardzo mocno wyszukanych dań tradycyjnych, które można przygotowywać na różnego rodzaju ważne dla nas okazje takie jak chociażby Wigilia czy też Wielkanoc. W …

    Tradycyjne potrawy- kuchnia polska

    Każdy kraj posiada odrębną charakterystyczną tylko dla niego historię i tradycję. To właśnie one powodują powstanie charakterystycznych potraw. Kuchnia polska została ukształtowana w dużym stopniu dzięki tradycji oraz wpływy państw wschodnich: włoskie, francuskie, rosyjskie, niemieckie i tureckie. Jednym z codziennych i zarazem najbardziej charakterystycznych dla Polski napojów jest herbata spożywana wraz z dodatkiem plasterka cytryny i cukrem oraz kawa. W kuchni polskiej przeważają smaki słone, ziołowe i słodkie. Potrawy o smaku ostrym, charakterystycznym dla kuchni orientalnej, są często łagodzone lub dopełniane śmietaną, aby nie zatarł on prawdziwej idei smaku. Najbardziej charakterystycznymi dla naszego kraju potrawami są pierogi, bigos, kapuśniak oraz różnego rodzaju torty i ciasta. Największy wpływ na ogół smaków typowych dla Polski ma Śląsk oraz inne rejony górskie. Obecnie zamiast dawniej stosowanych kasz przyrządza się ziemniaki, zaś dziczyzna zastąpiona została mięsem wieprzowym i drobiem hodowlanym.

    Comments are closed.