Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Pokochaj sałatkiPokochaj sałatki
      Sałatki tona pewno bardzo dobry pomysł na nieco inny obiad. Tutaj można mieć przede wszystkim na uwadze takie elementy jak różnicowanie składników takiej sałatki. Nie jest powiedziane, że zawsze musi …
    • Smakowe zmiany w życiu człowiekaSmakowe zmiany w życiu człowieka
      Człowiek w ciągu życia bardzo się zmienia, wie o tym każdy. Jednakże jak bardzo zmieniają się nasze gusta to jest już niesłychane! Ile razy w dorosłym życiu nasi przyjaciele czy …

    Tortilla

    Pod pojęciem tortilla ukrywają się co najmniej trzy kulinarne produkty, jednak wszystkie są doskonale znane na całym świecie. W kuchni hiszpańskiej tortillą nazywamy rodzaj grubego omletu z dodatkiem pokrojonych w plasterki ziemniaków oraz innych warzyw. Bardzo często dodaje się również różnego rodzaju mięso oraz ryby. Wówczas nosi nazwę tortilla espanola. W kuchni meksykańskiej natomiast tortillą nazywa się rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej. Jada się go tam podobnie jak u nas chleb, stanowi ona również nieodłączny dodatek wielu innych potraw. Istnieją również chipsy tortilla. Mają one kształt małych trójkątów, najczęściej sprzedawane o smaku serowym, paprykowym lub solonym. Tortilla pochodząca z Hiszpanii została rozpowszechniona również w literaturze, bowiem była ulubioną potrawą Sancho Pansy. Składała się ona z jajek, ziemniaków oraz cebuli. Wszystko było podsmażane na tłuszczu z boczku.

    Comments are closed.