Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Śniadania latemŚniadania latem
      Letnie propozycje posiłków doskonałych na śniadania opierają się bardzo często o owoce. Nic w tym dziwnego, skoro latem owoce są najsłodsze i najlepsze. Warto korzystać z nich, o ile jest …
    • Blogi kulinarneBlogi kulinarne
      W Internecie temat kulinariów jest bardzo, ale to bardzo modny. Można by rzec – jest bardzo aktywny. Coraz więcej osób właśnie w Internecie szuka informacji z dziedziny kulinarnej. Dlaczego? Przede …

    Tortilla

    Pod pojęciem tortilla ukrywają się co najmniej trzy kulinarne produkty, jednak wszystkie są doskonale znane na całym świecie. W kuchni hiszpańskiej tortillą nazywamy rodzaj grubego omletu z dodatkiem pokrojonych w plasterki ziemniaków oraz innych warzyw. Bardzo często dodaje się również różnego rodzaju mięso oraz ryby. Wówczas nosi nazwę tortilla espanola. W kuchni meksykańskiej natomiast tortillą nazywa się rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej. Jada się go tam podobnie jak u nas chleb, stanowi ona również nieodłączny dodatek wielu innych potraw. Istnieją również chipsy tortilla. Mają one kształt małych trójkątów, najczęściej sprzedawane o smaku serowym, paprykowym lub solonym. Tortilla pochodząca z Hiszpanii została rozpowszechniona również w literaturze, bowiem była ulubioną potrawą Sancho Pansy. Składała się ona z jajek, ziemniaków oraz cebuli. Wszystko było podsmażane na tłuszczu z boczku.

    Comments are closed.