Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Kuchnia rosyjskaKuchnia rosyjska
      Każda osoba, jaka zna się na kuchni, doskonale wie, jak należy się starać o korzystanie ze wszelakiego rodzaju elementów kuchennych. Nie trzeba czasami się za długo zastanawiać, w jaki sposób …
    • KulinariaKulinaria
      Pewnego dnia zjechała się do mnie znajoma (która mieszka na stałe zagranicą, a jej mąż jest obcokrajowcem) wraz z rodziną. Wieczorem, gdy już mogliśmy usiąść w spokoju do kawy zaczęliśmy …

    Smaki z minionej epoki

    Patrząc na kultowy film Barei nie raz człowiek, który miał przyjemność żyć w tamtej epoce uśmiecha się z rozrzewnieniem. Zwłaszcza scena w restauracji wywołuje uśmiech ale też przypomina wiele innych sytuacji związanych z kulinarnym światem PRL’u. Był taki czas kiedy wielu chciało zapomnieć o smakach tamtych czasów. Trzeba przyznać, że nie były one oszałamiające, ale miały swój niepowtarzalny charakter. W sumie chyba nawet nie było tak strasznie ponieważ od kilku lat jak grzyby po deszczu powstają restauracje inspirowane smakami z tamtych lat. Z resztą któż nie pamięta jak smakował kotlet mielony z marchewką i groszkiem, albo zupy zacierane, które nie raz ratowały z opresji niejedną rodzinę. Dzieci tamtych lat pamiętają święta i inne uroczystości rodzinne z okazji których na stołach pojawiały się niedostępne wędliny, schab i inne specjały. Podobnie było z owocami cytrusowymi, które były prawdziwym rarytasem samym w sobie. Prl’owskie smaki okraszane były obowiązkowo kompotem albo w mocniejszej wersji oczywiście wódką. Dzisiejszy powrót do tamtych czasów nie jest oczywiście tak jałowy i z całą pewnością nie jest też wiernym odtworzeniem smaku tamtych potraw, ale nawet jeśli tamte dania były dalekie od eleganckiej kuchni pozostały w polskich jadłospisach po dziś dzień.

    Comments are closed.