Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Kuchnie regionalne – bogactwo smakówKuchnie regionalne – bogactwo smaków
      W naszym kraju jest wiele potraw, które znane są na całym terytorium Polski, mowa tu będzie chociażby o sławetnym polskim schabowym czy różnego rodzaju kiełbasach, wykonywanych w całej Polsce. Jednak …
    • Przygotowanie karpia na WigilięPrzygotowanie karpia na Wigilię
      Okres Bożego Narodzenia dla większości ludzi w naszym kraju jest czasem bardzo ważnym i przyjemnym. Jest to dla nas w dużym stopniu czas, w którym nareszcie możemy odpocząć od swojej …

    Smaki z minionej epoki

    Patrząc na kultowy film Barei nie raz człowiek, który miał przyjemność żyć w tamtej epoce uśmiecha się z rozrzewnieniem. Zwłaszcza scena w restauracji wywołuje uśmiech ale też przypomina wiele innych sytuacji związanych z kulinarnym światem PRL’u. Był taki czas kiedy wielu chciało zapomnieć o smakach tamtych czasów. Trzeba przyznać, że nie były one oszałamiające, ale miały swój niepowtarzalny charakter. W sumie chyba nawet nie było tak strasznie ponieważ od kilku lat jak grzyby po deszczu powstają restauracje inspirowane smakami z tamtych lat. Z resztą któż nie pamięta jak smakował kotlet mielony z marchewką i groszkiem, albo zupy zacierane, które nie raz ratowały z opresji niejedną rodzinę. Dzieci tamtych lat pamiętają święta i inne uroczystości rodzinne z okazji których na stołach pojawiały się niedostępne wędliny, schab i inne specjały. Podobnie było z owocami cytrusowymi, które były prawdziwym rarytasem samym w sobie. Prl’owskie smaki okraszane były obowiązkowo kompotem albo w mocniejszej wersji oczywiście wódką. Dzisiejszy powrót do tamtych czasów nie jest oczywiście tak jałowy i z całą pewnością nie jest też wiernym odtworzeniem smaku tamtych potraw, ale nawet jeśli tamte dania były dalekie od eleganckiej kuchni pozostały w polskich jadłospisach po dziś dzień.

    Comments are closed.