Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Zmiany na rynku żywieniaZmiany na rynku żywienia
      Chwilowe zainteresowanie zdrowym jedzeniem okazuje się w coraz większej liczbie państw prawdziwą długotrwającą tendencją, na stale zmieniającą oblicze kuchni narodowej. Lokalne specjały i rodzinne przepisy stały się dzięki Internetowi i …
    • Kuchnia staropolskaKuchnia staropolska
      Kuchnia staropolska, która jest najbardziej lubianą wśród wszystkich kuchnią, bije także rekordy popularności także i za granicami kraju. Wiele osób nas odwiedzający bardzo głośno zachwala walory smakowe wszystkich potraw i …

    Smaki z minionej epoki

    Patrząc na kultowy film Barei nie raz człowiek, który miał przyjemność żyć w tamtej epoce uśmiecha się z rozrzewnieniem. Zwłaszcza scena w restauracji wywołuje uśmiech ale też przypomina wiele innych sytuacji związanych z kulinarnym światem PRL’u. Był taki czas kiedy wielu chciało zapomnieć o smakach tamtych czasów. Trzeba przyznać, że nie były one oszałamiające, ale miały swój niepowtarzalny charakter. W sumie chyba nawet nie było tak strasznie ponieważ od kilku lat jak grzyby po deszczu powstają restauracje inspirowane smakami z tamtych lat. Z resztą któż nie pamięta jak smakował kotlet mielony z marchewką i groszkiem, albo zupy zacierane, które nie raz ratowały z opresji niejedną rodzinę. Dzieci tamtych lat pamiętają święta i inne uroczystości rodzinne z okazji których na stołach pojawiały się niedostępne wędliny, schab i inne specjały. Podobnie było z owocami cytrusowymi, które były prawdziwym rarytasem samym w sobie. Prl’owskie smaki okraszane były obowiązkowo kompotem albo w mocniejszej wersji oczywiście wódką. Dzisiejszy powrót do tamtych czasów nie jest oczywiście tak jałowy i z całą pewnością nie jest też wiernym odtworzeniem smaku tamtych potraw, ale nawet jeśli tamte dania były dalekie od eleganckiej kuchni pozostały w polskich jadłospisach po dziś dzień.

    Comments are closed.