Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Ekspresy kawowe gastronomiczneEkspresy kawowe gastronomiczne
      Podstawa dla gastronomii. Lokale gastronomiczne to bardzo ciekawa branża, która daje szansę nie tylko na wymierne zyski, ale także i rozwój biznesu. Po czym jednak poznać dobry lokal? Okazuje się, …
    • Oświetlenie w kuchniOświetlenie w kuchni
      Choć wydawać by się mogło, że kwestia światła w kuchni ma niewielkie znaczenie dla przygotowywania posiłków oraz innych powiązanych z tym tematem zagadnień, to tak naprawdę warto pamiętać o tym, …

    Smaki ostre w kulinariach

    Bez dwóch zdań można stwierdzić, że coraz to popularniejsza staje się kuchnia egzotyczna, która głownie opiera się na ostrym oraz kwaśnym smaku. Ciekawe jest, że zupełnie odmienne dania od kuchni europejskiej zachęcają europejczyków do kosztowania potraw. Odnośnie obydwóch smaków można mówić naprawdę wiele, natomiast bardzo ciekawy jest smak ostry. Warto w tym wypadku dodać, że większość z nas jest zainteresowana ostrymi rewolucjami w światowej kuchni. Prawdą jest, że nie każdy lubuje się w takich smakach, jednakże obecnie znajdziemy bardzo sporą grupę miłośników ostrego smaku. Pozytywnych aspektów spożywania potraw o takich właściwościach jest bardzo wiele. Możemy do nich zaliczyć: wzmożoną działalność ślinianek w jamie ustnej, co skutkuje zwiększoną ilością wydzielanej śliny, oczyszczanie organizmu z toksyn. Każdy z nas mógł kiedyś dostrzec, że takie potrawy znacznie pobudzają nasz apetyt oraz pracę narządów wewnętrznych. Ze względu na substancje bakteriobójcze oraz chorobotwórcze ostry smak pozwala nam na oczyszczenie ust oraz zatok z szkodliwych bakterii. Kolejnym atutem może być walka z pasożytami oraz zarazkami. Jednakże warto pamiętać, że zbyt duże spożycie chili czy też papryki może owocować nieprzyjemnymi chorobami układu pokarmowego.

    Comments are closed.