Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Ser w potrawieSer w potrawie
      Serowe potrawy występują niezwykle często. Ser jest takim dopełnieniem potrawy, co rozumie każdy, kto kocha serowe propozycje. Na pewno parmezan jest chętnie stosowany, chociaż nie jest powiedziane, że jest to …
    • Pomysł na śniadaniePomysł na śniadanie
      Pomysł na specjalne danie przygotowane na śniadanie może być nieco bardziej oryginalne. Wspaniały omlet przygotowany niekonieczne na słodko, ale za to ze świeżymi warzywami oraz aromatycznym sosem to sposób na …

    Smaki a organizm

    Ludziom dwudziestego pierwszego wieku zazwyczaj wydaje się, że ich organizm jest w stanie zjeść wszystko, na co tylko będą oni mieli ochotę. Jak się jednak okazuje, organizm człowieka jest bardzo ograniczony i nie trawi tak samo wszystkich smaków. Wręcz przeciwnie, bardzo wiele osób ma swoje osobiste preferencje jeśli chodzi o smaki konkretnych potraw. Mnóstwo jest takich osób, które czegoś nie jedzą, czegoś nie lubią, czegoś nie chcą spróbować. Szczególnie dotyczy to dzieci, które są wręcz zamknięte na nowe smaki. Dlaczego? A mianowicie dlatego, że boją się, że jeśli coś będzie smakować inaczej niżeli to, co dotychczas jedli, to okaże się niezbyt dobre i niezbyt wartościowe. Trzeba jednak przełamywać taki sposób myślenia, szczególnie potem, a więc w dorosłym życiu. Warto otwierać się na nowe smaki i stopniowo zapoznawać z nimi swój organizm, który prędzej czy później na pewno i do łagodnego i do ostrego dania się przyzwyczai. Dla organizmu bowiem najgorsza jest monotonia i trzeba mieć tego świadomość.

    Comments are closed.