Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Doceniona przez miliony
      Kuchnia włoska cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem i uznaniem. Potrafi ona, bowiem zaspokoić potrzeby nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Ponadto jest bardzo zróżnicowana, bowiem w swoim menu znajdują się nie tylko …
    • Śniadania latem
      Letnie propozycje posiłków doskonałych na śniadania opierają się bardzo często o owoce. Nic w tym dziwnego, skoro latem owoce są najsłodsze i najlepsze. Warto korzystać z nich, o ile jest …

    Smaki a organizm

    Ludziom dwudziestego pierwszego wieku zazwyczaj wydaje się, że ich organizm jest w stanie zjeść wszystko, na co tylko będą oni mieli ochotę. Jak się jednak okazuje, organizm człowieka jest bardzo ograniczony i nie trawi tak samo wszystkich smaków. Wręcz przeciwnie, bardzo wiele osób ma swoje osobiste preferencje jeśli chodzi o smaki konkretnych potraw. Mnóstwo jest takich osób, które czegoś nie jedzą, czegoś nie lubią, czegoś nie chcą spróbować. Szczególnie dotyczy to dzieci, które są wręcz zamknięte na nowe smaki. Dlaczego? A mianowicie dlatego, że boją się, że jeśli coś będzie smakować inaczej niżeli to, co dotychczas jedli, to okaże się niezbyt dobre i niezbyt wartościowe. Trzeba jednak przełamywać taki sposób myślenia, szczególnie potem, a więc w dorosłym życiu. Warto otwierać się na nowe smaki i stopniowo zapoznawać z nimi swój organizm, który prędzej czy później na pewno i do łagodnego i do ostrego dania się przyzwyczai. Dla organizmu bowiem najgorsza jest monotonia i trzeba mieć tego świadomość.

    Comments are closed.