Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Z telewizji można nauczyć się gotowaćZ telewizji można nauczyć się gotować
      dzisiaj programy kulinarne biję rekordy popularności. Kochamy oglądać kucharzy, którzy swój talent prezentują przed kamerami, a do tego potrafią bardzo ciekawie mówić o świecie kulinariów. W Polsce okazuje się jest …
    • Kuchnia francuskaKuchnia francuska
      Kuchnia francuska jest właśnie najbardziej rozpowszechniona we Francji. W każdym z krajów kuchnia narodowa ma ogromne znaczenie, jednakże akurat w tym kraju widać to najwyraźniej. Francuzi lubią i potrafią gotować. …

    Smaki a organizm

    Ludziom dwudziestego pierwszego wieku zazwyczaj wydaje się, że ich organizm jest w stanie zjeść wszystko, na co tylko będą oni mieli ochotę. Jak się jednak okazuje, organizm człowieka jest bardzo ograniczony i nie trawi tak samo wszystkich smaków. Wręcz przeciwnie, bardzo wiele osób ma swoje osobiste preferencje jeśli chodzi o smaki konkretnych potraw. Mnóstwo jest takich osób, które czegoś nie jedzą, czegoś nie lubią, czegoś nie chcą spróbować. Szczególnie dotyczy to dzieci, które są wręcz zamknięte na nowe smaki. Dlaczego? A mianowicie dlatego, że boją się, że jeśli coś będzie smakować inaczej niżeli to, co dotychczas jedli, to okaże się niezbyt dobre i niezbyt wartościowe. Trzeba jednak przełamywać taki sposób myślenia, szczególnie potem, a więc w dorosłym życiu. Warto otwierać się na nowe smaki i stopniowo zapoznawać z nimi swój organizm, który prędzej czy później na pewno i do łagodnego i do ostrego dania się przyzwyczai. Dla organizmu bowiem najgorsza jest monotonia i trzeba mieć tego świadomość.

    Comments are closed.