Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Kuchnia mojej babciKuchnia mojej babci
      Prostota i zdrowie w garnku, zapach unoszący się po całym domu i przyciągający do rodzinnego stołu. Kuchnia naszych babć była najsmaczniejszą i najbardziej oczekiwaną przez wszystkich. Niejednokrotnie słyszy się, że …
    • Czy mięsa można przyrządzać na słodkoCzy mięsa można przyrządzać na słodko
      W tradycji kuchni polskiej można wprawdzie doszukać się takich przykładów, że mięsa posiadają w sobie jakiś słodki dodatek – przykładem mogą być śliwki suszone dodawane do niektórych pieczeni, jednak większość …

    Smaki a gusta

    Jemy to co lubimy, co nam smakuje, i w czym gustujemy. Niektórzy lubią marcepan, owoce morza, fast foody, cytrynę, czy spaghetti, a inni wola tradycyjny obiad złożony z ziemniaków i kotleta oraz surówki, galaretkę, i kompot. Wybór produktów spożywczych jest sprawa indywidualna. Jemy to na co nas stać, i co lubimy jeść. Zawsze staramy się odżywiać zdrowo, choć niektórym osobom nie wychodzi to najlepiej. Jedzenie tłustych rzeczy jest smaczne, jednak kalorie i cholesterol to przeciwnik takiego jedzenia, dlatego staramy się zazwyczaj przyrządzać posiłki, nawet składające się z takich samych produktów, ale w inny sposób. Na przykład zamiast smażenia mięsa, gotujemy je , pieczemy, lub dusimy. Zamiast słodyczy czekoladowych, z dużą zawartością cukru i tłuszczu, jemy galaretki, puddingi, kisiele, lukrecję czy wafle domowej roboty. Jeśli dbamy o linię musimy się wystrzegać niektórych potraw, które możemy jeść jedynie od święta. Smaki kulinarne są bardzo różne, w zależności od użytych do potraw ziół, przypraw, i dodatków aromatycznych. Każde podniebienie akceptuje lub nie akceptuje dany smak. W domu gotujemy potrawy, które odpowiadają nam i naszym bliskim. Tak samo, jeśli chodzi o wypieki, czy inne desery, albo przekąski.

    Comments are closed.