Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • KulinariaKulinaria
      Pewnego dnia zjechała się do mnie znajoma (która mieszka na stałe zagranicą, a jej mąż jest obcokrajowcem) wraz z rodziną. Wieczorem, gdy już mogliśmy usiąść w spokoju do kawy zaczęliśmy …
    • By nadać potrawom smak…By nadać potrawom smak…
      Smak jest jednym ze zmysłów człowieka, ściśle powiązanym z gotowaniem i jedzeniem. Smak w sztuce kulinarnej odgrywa szczególne znaczenie- to dzięki niemu możemy określić, czy coś jest dobre czy nie, …

    Smaki a gusta

    Jemy to co lubimy, co nam smakuje, i w czym gustujemy. Niektórzy lubią marcepan, owoce morza, fast foody, cytrynę, czy spaghetti, a inni wola tradycyjny obiad złożony z ziemniaków i kotleta oraz surówki, galaretkę, i kompot. Wybór produktów spożywczych jest sprawa indywidualna. Jemy to na co nas stać, i co lubimy jeść. Zawsze staramy się odżywiać zdrowo, choć niektórym osobom nie wychodzi to najlepiej. Jedzenie tłustych rzeczy jest smaczne, jednak kalorie i cholesterol to przeciwnik takiego jedzenia, dlatego staramy się zazwyczaj przyrządzać posiłki, nawet składające się z takich samych produktów, ale w inny sposób. Na przykład zamiast smażenia mięsa, gotujemy je , pieczemy, lub dusimy. Zamiast słodyczy czekoladowych, z dużą zawartością cukru i tłuszczu, jemy galaretki, puddingi, kisiele, lukrecję czy wafle domowej roboty. Jeśli dbamy o linię musimy się wystrzegać niektórych potraw, które możemy jeść jedynie od święta. Smaki kulinarne są bardzo różne, w zależności od użytych do potraw ziół, przypraw, i dodatków aromatycznych. Każde podniebienie akceptuje lub nie akceptuje dany smak. W domu gotujemy potrawy, które odpowiadają nam i naszym bliskim. Tak samo, jeśli chodzi o wypieki, czy inne desery, albo przekąski.

    Comments are closed.