Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Badania naukowe nad jedzeniemBadania naukowe nad jedzeniem
      Od bardzo dawna trwają badania nad tym, aby zapewnić ludzkości nieograniczony dostęp do pożywienia. Jest to idea niesamowicie szczytna, która pozwoli nam być może opanować zjawisko światowego głodu. Jest to …
    • Restauracja polska warszawaRestauracja polska warszawa
      Kucharz. Zawód kucharza jest bardzo poszukiwany na dzisiejszym rynku pracy. Wiele młodych osób wybrało się do szkoły gastronomicznej. Po takiej nauce w szkole możemy wybrać się na praktyki do jakiegoś …

    Smak mięsa i przyprawy

    Dobrym smakiem cieszą się oryginalnie przyrządzone mięsa i to dzięki wspaniałej kuchni można takie smaki osiągnąć. Mięso gotowane zwykle gotuje się i wtedy traci ono właściwy zapach produktu świeżego a nabiera charakterystycznego smaku dla potrawy gotowanej. Dla wzbogacenia smaku potrawy gotowanej oraz polepszenia smaku i zapachu, dodaje się do wody w której gotuje się mięso trzeba dodać włoszczyznę i przyprawy. Zależnie od rodzaju mięsa na każdy jeden kilogram mięsa dodaje się dwadzieścia do czterdzieści gramów włoszczyzny. Ilość poszczególnych warzyw wchodzących w skład włoszczyzny ma znaczny wpływ na smak potrawy a o to przecież chodzi. Główną role odgrywa tu rolę marchew, seler, por czy inne warzywa korzeniowe. Skład włoszczyzny dobiera się według upodobania ale warto dodać, że niektóre warzywa z włoszczyzny można eliminować. Dla zaostrzenia smaku i zapachu potrawy dodaje się zamiast pora zarumienioną cebulę, która nadaje potrawie złocista barwę. Niezależnie od włoszczyzny zawsze dodaje się kopru.

    Comments are closed.