Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Badania naukowe nad jedzeniemBadania naukowe nad jedzeniem
      Od bardzo dawna trwają badania nad tym, aby zapewnić ludzkości nieograniczony dostęp do pożywienia. Jest to idea niesamowicie szczytna, która pozwoli nam być może opanować zjawisko światowego głodu. Jest to …
    • Przygotowanie karpia na WigilięPrzygotowanie karpia na Wigilię
      Okres Bożego Narodzenia dla większości ludzi w naszym kraju jest czasem bardzo ważnym i przyjemnym. Jest to dla nas w dużym stopniu czas, w którym nareszcie możemy odpocząć od swojej …

    Śląskie jadło

    Zwiedzając Polskę warto odwiedzić Śląsk, gdzie zachowały się liczne zamki z epoki Polski Dzielnicowej. Zobaczycie również architekturę doby industrialnej z pozostałościami po kopalniach. Ponadto możecie spróbować niezwykle oryginalnej kuchni tego regionu. Śląsk od wieków był miejscem mieszania się kultur, m. in. polskiej, niemieckiej, czeskiej, rosyjskiej. Ma to swoje odzwierciedlenie również w miejscowych potrawach. Daniem firmującym swój region są kluski śląskie, które robi się z ciasta na bazie mąki ziemniaczanej i ugotowanych kartofli. Mogą one być samodzielnym daniem z sosem lub dodatkiem do mięsa. Wspaniale smakują różnego rodzaju rolady przygotowane z plastrów mięsa, w które zawija się przygotowany farsz, np. z boczku, ogórka kiszonego, kiełbasy i cebuli. Podstawą kuchni śląskiej jest kapusta, z której przygotowuje się chociażby ciapkapustę, połączenie ziemniaków, kapusty (biała lub kiszona), boczku, kiełbasy i cebuli. Jest to świetny dodatek do mięsa i żeberek. Jedną z charakterystycznych potraw są oblaty – cienkie okrągłe wafle o słodkim smaku, które wpisaną na listę produktów tradycyjnych. Oczywiście będąc na Śląsku nie sposób ominąć ich znakomitego piwa. Polecam szczególnie to produkowane w małych browarach, które zachowało swój regionalny charakter.

    Comments are closed.