Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Dobrze urządzona kuchniaDobrze urządzona kuchnia
      Każdy z nas ma swoje ulubione pomieszczenia, które są dla nich oczkiem w głowie jeżeli chodzi o spędzanie wolnego czasu. Staramy się więc nader wszystko o to, aby móc właśnie …
    • Wiosenna misa zdrowiaWiosenna misa zdrowia
      Około dwudziestu minut może zająć nam przygotowanie przepysznego dania! Wiosenna misa zdrowia z kurczakiem i rzodkiewkami, to przepyszne danie, które możemy przygotować na lekki obiad, lub kolacje, dla naszej rodziny, …

    Śląskie jadło

    Zwiedzając Polskę warto odwiedzić Śląsk, gdzie zachowały się liczne zamki z epoki Polski Dzielnicowej. Zobaczycie również architekturę doby industrialnej z pozostałościami po kopalniach. Ponadto możecie spróbować niezwykle oryginalnej kuchni tego regionu. Śląsk od wieków był miejscem mieszania się kultur, m. in. polskiej, niemieckiej, czeskiej, rosyjskiej. Ma to swoje odzwierciedlenie również w miejscowych potrawach. Daniem firmującym swój region są kluski śląskie, które robi się z ciasta na bazie mąki ziemniaczanej i ugotowanych kartofli. Mogą one być samodzielnym daniem z sosem lub dodatkiem do mięsa. Wspaniale smakują różnego rodzaju rolady przygotowane z plastrów mięsa, w które zawija się przygotowany farsz, np. z boczku, ogórka kiszonego, kiełbasy i cebuli. Podstawą kuchni śląskiej jest kapusta, z której przygotowuje się chociażby ciapkapustę, połączenie ziemniaków, kapusty (biała lub kiszona), boczku, kiełbasy i cebuli. Jest to świetny dodatek do mięsa i żeberek. Jedną z charakterystycznych potraw są oblaty – cienkie okrągłe wafle o słodkim smaku, które wpisaną na listę produktów tradycyjnych. Oczywiście będąc na Śląsku nie sposób ominąć ich znakomitego piwa. Polecam szczególnie to produkowane w małych browarach, które zachowało swój regionalny charakter.

    Comments are closed.