Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Pizza, włoskie danie na polskich stołachPizza, włoskie danie na polskich stołach
      Niezaprzeczalnie pizza stała się hitem nie tylko we Włoszech, ale praktycznie na całym świecie, również w Polsce. Pizza jest to ciasto drożdżowe, cienki placek wyrobiony w kształcie koła z lekko …
    • O dobrym smaku przy stole….O dobrym smaku przy stole….
      Mówiąc o smaku w kontekście sztuki kulinarnej wspomina się najczęściej o smaku samych potraw, o sposobach nadawania potrawom smaku i tym podobne. Można jednak zmienić nieco kontekst i zastanowić się …

    Sałatka dobra na wszystko

    Najszybszym oraz najlepszym rozwiązaniem kulinarnych jest przygotowanie sałatek. Różnorodność produktów sałatkowych sprawia, że nasze kompozycje mogą być różnorodne każdego kolejnego dnia. Sałatki sprawdzają się doskonale na posiłki śniadaniowe oraz wieczorne przekąski. Najprostszymi sałatkami są wszelkiego rodzaju kombinacje warzywne. Do wykonania sałatek najczęściej wykorzystywane są pomidory oraz ogórki. Te warzywa są najłatwiej dostępne na rynku nawet w okresie zimowym. Sałatki lubiane są również z dodatkiem majonezu lub jogurtu naturalnego. Oba elementy stanowią doskonały sposób połączenia poszczególnych składników. Do naszych wyrobów sałatkowych może dodać również składniki dodatkowe. Powszechnie używanym w tym celu jest tuńczyk. Sałatki z tuńczykiem cieszą się największą popularnością wśród konsumentów. Równie ciekawym rozwiązaniem jest wykorzystanie sera feta. Posiada on specyficzny smak, który bardzo wzbogaca walory naszej sałatki. W szeregu proponowanych sałatkach możemy odnaleźć także wszelkiego rodzaju sery oraz wędliny. Takie dodatki mają za zadanie wzbogacić jakość proponowanych przez nas potraw. Zwieńczeniem naszych sałatek jest także zastosowanie szeregu ziół poprawiających smak danego dania. Bazylia, czosnek, czy rzeżucha będą idealnym zakończeniem wykonanych prac.

    Comments are closed.