Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Dobry sprzęt a jakość gotowaniaDobry sprzęt a jakość gotowania
      W czasach, kiedy brakowało nowoczesnych sprzętów kuchennych liczył się wyłącznie talent samego kucharza. Współcześnie, talent owszem, odgrywa bardzo istotną rolę, nie można jednak powiedzieć, że używany przez niego sprzęt pozostaje …
    • Zimowa kolacjaZimowa kolacja
      Z pewnością zima kojarzona jest z białym puchem, aczkolwiek w kwestiach kulinarnych zimno raczej niewiele ma do powiedzenia. Zima staramy się przyrządzać jak najcieplejsze posiłki, zwłaszcza, kiedy na uwadze mamy …

    Różne smaki

    Każdy z nas ma inny gust, jeżeli chodzi o smaki. Jedni wolą jeść coś ostrego, a zaś inni wolą bardziej delikatne lub słone. Każdy ma inny gust i dlatego tez są różne przyprawy, które będą dla nas wybawieniem, gdy coś nam nie będzie smakowało. Bardzo ważne jest, aby przygotowywać takie potrawy, które byłyby idealne dla każdego. Przede wszystkim powinny być takie, żeby w razie czegoś moglibyśmy je przyprawić. Zazwyczaj, gdy rozmawiamy z naszymi znajomymi na temat jakiegoś smaku to zdarza się tak, że on ma całkiem inne, odmienne zdanie na ten temat. Powinniśmy wiedzieć o tym, iż nie powinniśmy się w takiej sytuacji kłócić, lecz powinniśmy otwarcie powiedzieć, co o tym wszystkim myślimy. Każdy może zdecydować się na to, aby powiedzieć, co jest dobre a co nie. Jest to przede wszystkim kwestia gustu. Już od najmłodszych lat uczymy się rozpoznawać różne smaki. Przede wszystkim, gdy czujemy jakiś zapach to potrafimy go dokładnie sprecyzować. Zaś, gdy nie wiemy o tym, co to właściwie jest to po smaku od razu potrafimy rozpoznać to danie. Mamy jakieś swoje ulubione potrawy, które nam smakują. Są także smaki, których nie potrafimy znieść. Są dla nas bardzo nieprzyjemne. Po prostu ich nie lubimy.

    Comments are closed.