Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Kultura piciaKultura picia
      W Polsce alkohol jest dla każdego znaną rzeczą. Można go nie lubić, ale trzeba szanować kulturę picia. Niestety z tym współcześnie bywa różnie, a polska kuchnia na tym etapie zmieniła …
    • Słodkie napojeSłodkie napoje
      Kto z nas nie czuł słodkiego smaku zimnego napoju w upalny dzień, kiedy tak bardzo chce się pić to chętnie po niego sięgamy Taki napój można zrobić samemu dzięki temu …

    Przygotowanie karpia na Wigilię

    Okres Bożego Narodzenia dla większości ludzi w naszym kraju jest czasem bardzo ważnym i przyjemnym. Jest to dla nas w dużym stopniu czas, w którym nareszcie możemy odpocząć od swojej pracy i nauczyć się cieszyć z życia oraz przebywania wraz ze swoimi bliski. Bardzo trudno jest nam w ciągu całego roku znaleźć przynajmniej chwilę na to, aby odwiedzić naszych dawno nie widzianych znajomych czy też posiedzieć na spokojnie u rodziny i po prostu delektować się spędzonym wspólnie czasem. Jeżeli chodzi o delektowanie się, ważnym dodatkiem do świąt są również potrawy, które w tym okresie możemy zobaczyć na stole. Jedną z najbardziej tradycyjnych na ten okres jest karp, którego w naszym kraju zaczyna się przygotowywać na coraz większą ilość sposobów. Przede wszystkim na naszych stołach króluje karp opiekany w bułce tartej, który coraz bardziej zaczyna ustępować miejsca karpiowi nadziewanemu, który jest jego bardziej wykwintną wersją. Dobrze jest się również zainteresować karpiem w galarecie, który jest przygotowywany tylko i wyłącznie w naszym kraju na tą okoliczność. W wielu domach serwuje się nawet pierogi nadziewane karpiem co jest rzeczą zupełnie innowacyjną jeżeli chodzi o naszą kuchnię. Tak czy siak karp jest rybą, która w okresie świąt króluje na polskich stołach i w wielu domach ludzie nie wyobrażają sobie świąt właśnie bez dodatku tego cudownego smaku karpia, który zwykle gości u nas tylko raz do roku.

    Comments are closed.