Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Pokochaj sałatkiPokochaj sałatki
      Sałatki tona pewno bardzo dobry pomysł na nieco inny obiad. Tutaj można mieć przede wszystkim na uwadze takie elementy jak różnicowanie składników takiej sałatki. Nie jest powiedziane, że zawsze musi …
    • Trująca ryba ryzykownym przysmakiem JapończykówTrująca ryba ryzykownym przysmakiem Japończyków
      W Japonii serwowana jest w restauracjach ryba, której ryzyko spożywania można odnieść do rosyjskiej ruletki. Tą rybą jest rozdymka, która w swoich wnętrznościach, głównie w wątrobie zawiera truciznę mocniejszą od …

    Przygotowanie karpia na Wigilię

    Okres Bożego Narodzenia dla większości ludzi w naszym kraju jest czasem bardzo ważnym i przyjemnym. Jest to dla nas w dużym stopniu czas, w którym nareszcie możemy odpocząć od swojej pracy i nauczyć się cieszyć z życia oraz przebywania wraz ze swoimi bliski. Bardzo trudno jest nam w ciągu całego roku znaleźć przynajmniej chwilę na to, aby odwiedzić naszych dawno nie widzianych znajomych czy też posiedzieć na spokojnie u rodziny i po prostu delektować się spędzonym wspólnie czasem. Jeżeli chodzi o delektowanie się, ważnym dodatkiem do świąt są również potrawy, które w tym okresie możemy zobaczyć na stole. Jedną z najbardziej tradycyjnych na ten okres jest karp, którego w naszym kraju zaczyna się przygotowywać na coraz większą ilość sposobów. Przede wszystkim na naszych stołach króluje karp opiekany w bułce tartej, który coraz bardziej zaczyna ustępować miejsca karpiowi nadziewanemu, który jest jego bardziej wykwintną wersją. Dobrze jest się również zainteresować karpiem w galarecie, który jest przygotowywany tylko i wyłącznie w naszym kraju na tą okoliczność. W wielu domach serwuje się nawet pierogi nadziewane karpiem co jest rzeczą zupełnie innowacyjną jeżeli chodzi o naszą kuchnię. Tak czy siak karp jest rybą, która w okresie świąt króluje na polskich stołach i w wielu domach ludzie nie wyobrażają sobie świąt właśnie bez dodatku tego cudownego smaku karpia, który zwykle gości u nas tylko raz do roku.

    Comments are closed.