Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Co jedzą Francuzi w ostatnich czasachCo jedzą Francuzi w ostatnich czasach
      Jedzenie w życiu Francuzów jest bardzo ważne. Francuzi bardzo dużo czasu spędzają przy stole wśród przyjaciół, mają taki sposób życia. Francja nie jest jednorodna i w związku z tym w …
    • Każdy może gotować!Każdy może gotować!
      Choć wielu z nas gotowanie wydaje się bardzo skomplikowane i problematyczne, to tak naprawdę, każdy z nas może sobie z nim poradzić bez większego problemu. Możliwości w tym zakresie są …

    Paella

    Paella to bez wątpienia jedna z najbardziej popularnych potraw wywodzących się z kuchni hiszpańskiej. Obecnie jest ona bardzo chętnie przyrządzana na całym świecie, nie tylko w Walencji, gdzie się narodziła. Aktualnie istnieje niezliczona ilość odmian tego dania, jednak wszystkie opierają się o podstawowe składniki. Jest to przede wszystkim ryż z dodatkiem szafranu, który jest najpierw podsmażany a następnie gotowany na głębokiej patelni. Poza tym Paella może zawierać, w zależności od wersji, inne składniki, takie jak kawałki kurczaka, owoce morza, a także kawałki warzyw, na przykład pomidory, groszek, fasolę i paprykę. Ryż używany do paelli powinien być średnioziarnisty, ponieważ inne gatunki nie wchłoną należycie soków. Nie powinien być również zbytnio rozgotowany, co pogarsza jakość potrawy. Podstawowym barwnikiem jest szafran, jednak czasami ze względu na jego dużą cenę, dodaje się papryki lub specjalnego barwnika. Potrawę w trakcie gotowania podlewa się płynem, którym najczęściej jest bulion mięsny lub rybny.

    Comments are closed.