Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Śląskie jadłoŚląskie jadło
      Zwiedzając Polskę warto odwiedzić Śląsk, gdzie zachowały się liczne zamki z epoki Polski Dzielnicowej. Zobaczycie również architekturę doby industrialnej z pozostałościami po kopalniach. Ponadto możecie spróbować niezwykle oryginalnej kuchni tego …
    • Praca czy to powód niezdrowego trybu życiaPraca czy to powód niezdrowego trybu życia
      Rzeczywiste społeczeństwo na pierwszym miejscu stawia karierę, sukces zawodowy a więc nie ma czasu na gotowanie w domu. Mimo iż programów na temat kuchni jest tysiące sztuka kulinarna zanika. Prawie …

    Paella

    Paella to bez wątpienia jedna z najbardziej popularnych potraw wywodzących się z kuchni hiszpańskiej. Obecnie jest ona bardzo chętnie przyrządzana na całym świecie, nie tylko w Walencji, gdzie się narodziła. Aktualnie istnieje niezliczona ilość odmian tego dania, jednak wszystkie opierają się o podstawowe składniki. Jest to przede wszystkim ryż z dodatkiem szafranu, który jest najpierw podsmażany a następnie gotowany na głębokiej patelni. Poza tym Paella może zawierać, w zależności od wersji, inne składniki, takie jak kawałki kurczaka, owoce morza, a także kawałki warzyw, na przykład pomidory, groszek, fasolę i paprykę. Ryż używany do paelli powinien być średnioziarnisty, ponieważ inne gatunki nie wchłoną należycie soków. Nie powinien być również zbytnio rozgotowany, co pogarsza jakość potrawy. Podstawowym barwnikiem jest szafran, jednak czasami ze względu na jego dużą cenę, dodaje się papryki lub specjalnego barwnika. Potrawę w trakcie gotowania podlewa się płynem, którym najczęściej jest bulion mięsny lub rybny.

    Comments are closed.