Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Dobry smak? Zależy od gustuDobry smak? Zależy od gustu
      Smaki i gusta to rzeczy, o których w zasadzie nie powinno się dyskutować, ale my podejmiemy ten problem i spróbujemy odpowiedzieć na pytanie od czego zależy dobry smak potraw. Czy …
    • Aranżacja kuchniAranżacja kuchni
      Kuchnia odgrywa bardzo ważną rolę w każdym współczesnym domu i w życiu każdego człowieka. Niejednokrotnie kuchnia nabiera dla człowieka znaczenia wręcz symbolicznego, z czym wiążą się wspomnienia związane z przyrządzaniem …

    Owoce jarzębiny

    Chyba każdy pamięta z czasów dzieciństwa jesienne zbieranie owoców jarzębiny, nawlekanie ich na nici czy suszenie i wysypywanie później do zimowego karmnika dla ptaków. Owoce jarzębiny, a dokładniej jarzębu pospolitego, mogą jednak być dobrym dodatkiem do jedzenia nie tylko dla sikorek czy kawek. Działają przeciwzapalnie i zawierają wyjątkowo dużo witamin A i C, co oznacza, że ich spożywanie korzystnie wpływa na naszą odporność, a to jest szczególnie ważne w okresie jesiennym i zimowym, przy zwiększonej podatności organizmu na infekcje. Ponadto witamina A (retinol), a także obecne w jarzębinie cynk i miedź oraz rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B korzystnie wpływają na stan skóry, włosów, paznokci i oczu. Działanie tych owoców docenią szczególnie kobiety, często borykające się z zakażeniami układu moczowego; podobnie jak żurawina, jarzębina może być tu pomocna. Zdrowe owoce warto suszyć i dodawać do herbaty, z surowych (najlepiej lekko przemrożonych) można sporządzać dżemy i nalewki.

    Comments are closed.