Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Smak zmienia się wraz z wiekiemSmak zmienia się wraz z wiekiem
      Często zdarza się tak, że potrawy, których człowiek nie lubił w dzieciństwie po kilku latach nagle zaczynają mu bardzo smakować. Dzieje się to w zasadzie z prostych powodów, ponieważ będąc …
    • Opoczno crystal palaceOpoczno crystal palace
      Nowa kuchnia. Urządzając w domu, czy w mieszkaniu nową kuchnię musimy zastanowić się jaki wystrój ma ona mieć. Można ją urządzić w sposób staroświecki, który jest ostatnio bardzo modny, lub …

    Owoce jarzębiny

    Chyba każdy pamięta z czasów dzieciństwa jesienne zbieranie owoców jarzębiny, nawlekanie ich na nici czy suszenie i wysypywanie później do zimowego karmnika dla ptaków. Owoce jarzębiny, a dokładniej jarzębu pospolitego, mogą jednak być dobrym dodatkiem do jedzenia nie tylko dla sikorek czy kawek. Działają przeciwzapalnie i zawierają wyjątkowo dużo witamin A i C, co oznacza, że ich spożywanie korzystnie wpływa na naszą odporność, a to jest szczególnie ważne w okresie jesiennym i zimowym, przy zwiększonej podatności organizmu na infekcje. Ponadto witamina A (retinol), a także obecne w jarzębinie cynk i miedź oraz rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B korzystnie wpływają na stan skóry, włosów, paznokci i oczu. Działanie tych owoców docenią szczególnie kobiety, często borykające się z zakażeniami układu moczowego; podobnie jak żurawina, jarzębina może być tu pomocna. Zdrowe owoce warto suszyć i dodawać do herbaty, z surowych (najlepiej lekko przemrożonych) można sporządzać dżemy i nalewki.

    Comments are closed.