Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Restauracja tanio opoleRestauracja tanio opole
      Dobrze i tanio zjeść w Opolu. Opole to miasto, które jest chętnie odwiedzane przez grupy turystów. A szczególnie kiedy organizowane tam są festiwale piosenek popularnych. W tym okresie można spotkać …
    • Przygotowywanie tradycyjnego jedzeniaPrzygotowywanie tradycyjnego jedzenia
      Nasza kuchnia polska słynie przede wszystkim z bardzo mocno wyszukanych dań tradycyjnych, które można przygotowywać na różnego rodzaju ważne dla nas okazje takie jak chociażby Wigilia czy też Wielkanoc. W …

    Owoce jarzębiny

    Chyba każdy pamięta z czasów dzieciństwa jesienne zbieranie owoców jarzębiny, nawlekanie ich na nici czy suszenie i wysypywanie później do zimowego karmnika dla ptaków. Owoce jarzębiny, a dokładniej jarzębu pospolitego, mogą jednak być dobrym dodatkiem do jedzenia nie tylko dla sikorek czy kawek. Działają przeciwzapalnie i zawierają wyjątkowo dużo witamin A i C, co oznacza, że ich spożywanie korzystnie wpływa na naszą odporność, a to jest szczególnie ważne w okresie jesiennym i zimowym, przy zwiększonej podatności organizmu na infekcje. Ponadto witamina A (retinol), a także obecne w jarzębinie cynk i miedź oraz rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B korzystnie wpływają na stan skóry, włosów, paznokci i oczu. Działanie tych owoców docenią szczególnie kobiety, często borykające się z zakażeniami układu moczowego; podobnie jak żurawina, jarzębina może być tu pomocna. Zdrowe owoce warto suszyć i dodawać do herbaty, z surowych (najlepiej lekko przemrożonych) można sporządzać dżemy i nalewki.

    Comments are closed.