Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Sale weselne LublinSale weselne Lublin
      Na wesele do Lublina. Jeżeli jesteście mieszkańcami Lublina to macie szczęście. O ile planujecie wesele. Jak jesteście już po tym wspaniałym dniu to także jesteście szczęśliwcami. Bo na pewno urządzaliście …
    • Kuchnia rosyjskaKuchnia rosyjska
      Każda osoba, jaka zna się na kuchni, doskonale wie, jak należy się starać o korzystanie ze wszelakiego rodzaju elementów kuchennych. Nie trzeba czasami się za długo zastanawiać, w jaki sposób …

    Owoce jarzębiny

    Chyba każdy pamięta z czasów dzieciństwa jesienne zbieranie owoców jarzębiny, nawlekanie ich na nici czy suszenie i wysypywanie później do zimowego karmnika dla ptaków. Owoce jarzębiny, a dokładniej jarzębu pospolitego, mogą jednak być dobrym dodatkiem do jedzenia nie tylko dla sikorek czy kawek. Działają przeciwzapalnie i zawierają wyjątkowo dużo witamin A i C, co oznacza, że ich spożywanie korzystnie wpływa na naszą odporność, a to jest szczególnie ważne w okresie jesiennym i zimowym, przy zwiększonej podatności organizmu na infekcje. Ponadto witamina A (retinol), a także obecne w jarzębinie cynk i miedź oraz rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B korzystnie wpływają na stan skóry, włosów, paznokci i oczu. Działanie tych owoców docenią szczególnie kobiety, często borykające się z zakażeniami układu moczowego; podobnie jak żurawina, jarzębina może być tu pomocna. Zdrowe owoce warto suszyć i dodawać do herbaty, z surowych (najlepiej lekko przemrożonych) można sporządzać dżemy i nalewki.

    Comments are closed.