Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Owoce jarzębinyOwoce jarzębiny
      Chyba każdy pamięta z czasów dzieciństwa jesienne zbieranie owoców jarzębiny, nawlekanie ich na nici czy suszenie i wysypywanie później do zimowego karmnika dla ptaków. Owoce jarzębiny, a dokładniej jarzębu pospolitego, …
    • Grecja w daniachGrecja w daniach
      Grecja jest bardzo pięknym krajem nie tylko pod względem turystycznym. Można tutaj spędzić cudowne, niezapomniane wakacje. Można także odnaleźć swoje konkretne propozycje smaków. Kuchnia grecka ma wiele wartości pod względem …

    O dobrym smaku przy stole….

    Mówiąc o smaku w kontekście sztuki kulinarnej wspomina się najczęściej o smaku samych potraw, o sposobach nadawania potrawom smaku i tym podobne. Można jednak zmienić nieco kontekst i zastanowić się o smaku przy stole, a konkretniej o odpowiednim zachowaniu. Bo jak się okazuje, sztuka ogłady przy posiłkach nie dla wszystkich jest prosta i nie przez wszystkich opanowana. I nie mowa tutaj wyłącznie o małych dzieciach, które mają święte prawo do nietaktownych zachowań i gaf, zwłaszcza, kiedy są młodsze i dopiero uczą się współżycia i zasad funkcjonowania w społeczeństwie. Choć jest to bardzo przykre, wielu dorosłych ciągle zapomina o dobrym smaku i odpowiednim zachowaniu przy stole. O ile na co dzień nie ma to większego znaczenia, o tyle jednak okazuje się bardzo przykre i uciążliwe dla innych przy różnego rodzaju okazjach, takich jak uroczystości i imprezy rodzinne, czy chociażby rodzinny obiad. Mowa o drobnych ale bardzo ważnych gestach, które dla każdego powinny być oczywiste, o tym, by na przykład nie zaczynać jedzenia, kiedy inni jeszcze nie dostali swojej porcji, o tym by używać noża i widelczyk, by nie komentować negatywnie potraw, by korzystać z chusteczek- słowem, mowa po prostu o kulturze osobistej.

    Comments are closed.