Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Klasztorne książki kucharskie najlepszeKlasztorne książki kucharskie najlepsze
      Od jakiegoś czasu, na polskim rynku wydawniczym, możemy zaobserwować coraz więcej książek kucharskich wydawanych przez zakony funkcjonujące w naszym kraju. Na ich okładkach widzimy najczęściej pyzate i uśmiechnięte zakonnice, które …
    • Oświetlenie w kuchniOświetlenie w kuchni
      Choć wydawać by się mogło, że kwestia światła w kuchni ma niewielkie znaczenie dla przygotowywania posiłków oraz innych powiązanych z tym tematem zagadnień, to tak naprawdę warto pamiętać o tym, …

    O dobrym smaku przy stole….

    Mówiąc o smaku w kontekście sztuki kulinarnej wspomina się najczęściej o smaku samych potraw, o sposobach nadawania potrawom smaku i tym podobne. Można jednak zmienić nieco kontekst i zastanowić się o smaku przy stole, a konkretniej o odpowiednim zachowaniu. Bo jak się okazuje, sztuka ogłady przy posiłkach nie dla wszystkich jest prosta i nie przez wszystkich opanowana. I nie mowa tutaj wyłącznie o małych dzieciach, które mają święte prawo do nietaktownych zachowań i gaf, zwłaszcza, kiedy są młodsze i dopiero uczą się współżycia i zasad funkcjonowania w społeczeństwie. Choć jest to bardzo przykre, wielu dorosłych ciągle zapomina o dobrym smaku i odpowiednim zachowaniu przy stole. O ile na co dzień nie ma to większego znaczenia, o tyle jednak okazuje się bardzo przykre i uciążliwe dla innych przy różnego rodzaju okazjach, takich jak uroczystości i imprezy rodzinne, czy chociażby rodzinny obiad. Mowa o drobnych ale bardzo ważnych gestach, które dla każdego powinny być oczywiste, o tym, by na przykład nie zaczynać jedzenia, kiedy inni jeszcze nie dostali swojej porcji, o tym by używać noża i widelczyk, by nie komentować negatywnie potraw, by korzystać z chusteczek- słowem, mowa po prostu o kulturze osobistej.

    Comments are closed.