Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • O dobrym smaku przy stole….O dobrym smaku przy stole….
      Mówiąc o smaku w kontekście sztuki kulinarnej wspomina się najczęściej o smaku samych potraw, o sposobach nadawania potrawom smaku i tym podobne. Można jednak zmienić nieco kontekst i zastanowić się …
    • Rzeczy niezbędne do kuchniRzeczy niezbędne do kuchni
      Wielu z nas gdyby mogło ty by cały dzień spędziło w kuchni, która jest jednym z takich miejsc gdzie zawsze można otrzymać odpowiednią dawkę spokoju oraz wyciszenia. Któż nie lubi …

    Moda na ostre smaki

    Nie tylko to, co łagodne cieszy się w nowoczesnym i postępowym dwudziestym pierwszym wieku dużą popularnością. Wręcz przeciwnie, coraz większą popularnością cieszą się ostre smaki, które polecane są przez prawdziwych szefów kuchni. W ogóle trzeba przyznać, że dziedzina jaką jest kuchnia cieszy się w nowoczesnym dwudziestym pierwszym wieku popularnością ogromną i nic nie wskazuje na to, by cokolwiek pod tym względem w najbliższym czasie miałoby się w jakimkolwiek stopniu zmienić. Wręcz przeciwnie, będzie przybywało nowych pomysłów kulinarnych, nowych przepisów, a także nowych poradników, w których zestawiane są ze sobą najlepsze i najpopularniejsze smaki, także regionalne. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że nie wszystkie smaki – zwłaszcza te ostre – są bezpieczne i zdrowe dla naszego organizmu. Wręcz przeciwnie, każdy organizm ma inne oczekiwania i potrzeby i w związku z tym inaczej reaguje na konkretne smaki potraw. Warto więc być na to przygotowanym. Niestety, nie wszyscy zdają sobie z tego w dzisiejszych czasach sprawę.

    Comments are closed.