Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Gotowanie – podpowiedziGotowanie – podpowiedzi
      Gotowanie jest pasją dla wielu osób. Są także osoby, które bardzo obawiają się gotowania mając na uwadze przede wszystkim złe doświadczenia. Warto jednak stale ulepszać się i przezwyciężyć swój strach …
    • Dobranie stylu do danej kuchniDobranie stylu do danej kuchni
      Ludzie bardzo kochają się w rzeczach, które bezpośrednio odpowiadają ich zapotrzebowaniom. Nie jest im przede wszystkim tak bardzo prosto znaleźć dla siebie odpowiednie rozwiązania jeżeli chodzi więc o przygotowanie swoich …

    Leśne owoce, które lubią towarzystwo potraw mięsnych

    Borówka brusznica i żurawina leśna, to małe drobne borówki, które rosną w polskich lasach. O ile brusznicę łatwo znaleźć, o tyle, żurawina leśna występuje na coraz mniejszych obszarach. Oba owoce mają lekko cierpki smak, w zasadzie najlepszy smak uzyskują po przemrożeniu ich – tracą cierpkość, wydobywa się słodycz. Aby przechować brusznicę, można ją zamrozić, ususzyć, bądź zamknąć w marynacie, jak grzyby, lub nawet zakisić. Owoce żurawiny są jednymi z najtrwalszymi owoców leśnych. Ich twardość i odporność wynika z dużej ilości kwasów organicznych oraz skórce powleczonej woskiem. Przechowywanie owoców jest bardzo łatwe – można je przechowywać ‘na świeżo’ w przewiewnych koszach, łubiankach, można ją zamrozić, lub składować w beczkach wypełnionych wodą. Wodę trzeba zmieniać co kilka tygodni. Żurawina jest znakomitym źródłem witaminy C, można z niej wydobyć wartościowy sok. Oba owoce, żurawiny i brusznice są bardzo dobrym dodatkiem do mięs każdego rodzaju – pieczonych, duszonych, smażonych, grillowanych. Sporządzony z nich sos, dżem, podkreśla charakter mięsa, potrawy, a jednocześnie sprzyja dobremu trawieniu.

    Comments are closed.