Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Smaki WielkanocySmaki Wielkanocy
      W momencie zbliżającej się wiosny, coraz więcej osób zaczyna się zastanawiać nad tym w jaki sposób będzie mogło spędzić nadchodzące święta. W wielu wypadkach należy się przede wszystkim odpoczynek i …
    • Zastosowanie różnorodnych soków warzywnychZastosowanie różnorodnych soków warzywnych
      Soki z warzyw maja szerokie zastosowanie w codziennych procesach kuchennych. Często mamy dostarczają swoim pociechom takich rozwiązań, gdyż zdają sobie sprawę z ważności stosowania warzyw w procesie odżywiania. Warzywne soki …

    Kultura picia

    W Polsce alkohol jest dla każdego znaną rzeczą. Można go nie lubić, ale trzeba szanować kulturę picia. Niestety z tym współcześnie bywa różnie, a polska kuchnia na tym etapie zmieniła się bardzo mocno. Przyznanie się do tego, że trochę oddaliliśmy się od tradycji jest pierwszym krokiem na uzyskanie trwałych zmian w tym obszarze. Musimy być świadomi tego, że alkohol był z nami w zasadzie od zawsze, a jego zastosowanie jest o wiele szersze, niż tylko typowo biesiadne. Alkohol jest wykorzystywany szeroko w medycynie oraz stanowi pokaźne źródło dochodów wielu firm będących poza branżą alkoholową. Jest używany w zasadzie wszędzie, ale przy stole faktem jest, czujemy się z nim najlepiej. Polskie jedzenie jak wiadomo jest obfite w różnego rodzaju tłuste i niestety ciężkostrawne potrawy. Alkohol pozwala unormować proces spalania kalorii i prowadzi ogólnie do poprawy nastroju, oczywiście pod warunkiem, że jest spożywany w stosunkowo małych ilościach. Sprawny gospodarz ma też świadomość, że trzeba rozróżniać rodzaje oraz smaku alkoholi, aby podawać gościom jedynie trunek dopasowany do jedzenia. Nie ma nic gorszego od źle dopasowanego alkoholu. Kultura picia jest cały czas z nami i warto ją poznać bliżej.

    Comments are closed.