Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Smaczna kuchnia latemSmaczna kuchnia latem
      Lato to czas, w którym posiłki powinny wyglądać nieco inaczej niż zimą czy jesienią. Przede wszystkim mamy dostęp do wielu warzyw i owoców, przy pomocy których możemy wyczarować smaczne dania …
    • Zastosowanie ziemniaków w kuchni polskiejZastosowanie ziemniaków w kuchni polskiej
      Można by się zastanawiać, jak wyglądałaby dzisiaj kuchnia polska, gdyby z Ameryki Północnej nie zostały przywiezione do Europy sadzonki ziemniaków – bo przecież to te byliny są tak bardzo zakorzenione …

    Kuchnie regionalne – bogactwo smaków

    W naszym kraju jest wiele potraw, które znane są na całym terytorium Polski, mowa tu będzie chociażby o sławetnym polskim schabowym czy różnego rodzaju kiełbasach, wykonywanych w całej Polsce. Jednak bardzo wiele potraw jest znanych jedynie jako potrawy regionalne, nie znane lub znane w bardzo niewielkim stopniu przez mieszkańców innych regionów. Generalnie kuchnie regionalne powstawały w największym stopniu w tych rejonach naszego kraju, gdzie w niewielkim stopniu mieszkała ludność napływowa, zaś od pokoleń przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie przepisy pewnych potraw, najchętniej jadanych w tym właśnie regionie. Znakomitym przykładem kuchni wybitnie regionalnej jest Podlasie i Suwalszczyzna, gdzie króluje od setek lat wiele potraw, zupełnie nieznanych gdzie indziej. Takim przykładem mogą być słynne kołduny litewskie, niedostępne w innych rejonach Polski, wykonywane z surowych ziemniaków, odsączonych, nadziewane mięsem wołowym lub wołowo-wieprzowym, a podawane z zasmażką. Kolejne przykłady to inne ziemniaczane potrawy jak kiszka ziemniaczana i babka również ziemniaczana, a więc zapiekanka z tarkowanych surowych ziemniaków z dodatkiem smażonego boczku i cebulki.

    Comments are closed.