Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Przygotuj dania jak z restauracjiPrzygotuj dania jak z restauracji
      Bez wątpienia wielu z nas z chęcią jadałoby w restauracjach znacznie częściej, gdyby tylko nie równało się to tak dużym kosztom. Niestety nie zawsze stać nas na to, żeby stołować …
    • Kuchenna walka z nadwagąKuchenna walka z nadwagą
      Zmorą większości kobiet jest ich wygląd. Najczęściej oczywiście panie narzekają na nadmierna ilość kilogramów. Jednak w momencie, gdy przedstawicielka płci pięknej stwierdzi, że jest za gruba, nie wykupi karnetu na …

    Kuchnie regionalne – bogactwo smaków

    W naszym kraju jest wiele potraw, które znane są na całym terytorium Polski, mowa tu będzie chociażby o sławetnym polskim schabowym czy różnego rodzaju kiełbasach, wykonywanych w całej Polsce. Jednak bardzo wiele potraw jest znanych jedynie jako potrawy regionalne, nie znane lub znane w bardzo niewielkim stopniu przez mieszkańców innych regionów. Generalnie kuchnie regionalne powstawały w największym stopniu w tych rejonach naszego kraju, gdzie w niewielkim stopniu mieszkała ludność napływowa, zaś od pokoleń przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie przepisy pewnych potraw, najchętniej jadanych w tym właśnie regionie. Znakomitym przykładem kuchni wybitnie regionalnej jest Podlasie i Suwalszczyzna, gdzie króluje od setek lat wiele potraw, zupełnie nieznanych gdzie indziej. Takim przykładem mogą być słynne kołduny litewskie, niedostępne w innych rejonach Polski, wykonywane z surowych ziemniaków, odsączonych, nadziewane mięsem wołowym lub wołowo-wieprzowym, a podawane z zasmażką. Kolejne przykłady to inne ziemniaczane potrawy jak kiszka ziemniaczana i babka również ziemniaczana, a więc zapiekanka z tarkowanych surowych ziemniaków z dodatkiem smażonego boczku i cebulki.

    Comments are closed.