Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Potrawy kulinarne z mięsaPotrawy kulinarne z mięsa
      Jedzenie mięsa jest bardzo ważne obok warzyw i owoców, ponieważ dostarczają ono potrzebnych związków dla organizmu. Mięso zalicza się grupy produktów przede wszystkim źródłem pełnowartościowych białek zwierzęcych. Ilość białek które …
    • Wiosenna misa zdrowiaWiosenna misa zdrowia
      Około dwudziestu minut może zająć nam przygotowanie przepysznego dania! Wiosenna misa zdrowia z kurczakiem i rzodkiewkami, to przepyszne danie, które możemy przygotować na lekki obiad, lub kolacje, dla naszej rodziny, …

    Kuchnia w początkach istnienia

    Ludzie muszą jeść, żeby żyć. Już od początku swego istnienia ludzkość musiała troszczyć się o zdobycie i przygotowanie posiłków. Dziś wydaje nam się to oczywiste i jest bardzo wygodne, z uwagi na liczne wynalazki techniczne. Kiedyś jednak zdobycie pożywienia wymagało od człowieka wiele zachodu i fatygi. Od zawsze niemal to kobiety zajmowały się sporządzaniem posiłków. Dziś co prawda często dzieli się te role, najczęściej jednak kuchnia jest pomieszczeniem, w którym króluje kobieta. Warto zauważyć, że u początków rozwoju kuchni, jako dziedziny, kobiety nie miały do dyspozycji nic, prócz podstawowych sprzętów, takich jak noże, tasaki, paleniska, kotły i naczynia, spełniając role garnków czy patelni. Przyrządzanie posiłków w takich warunkach nie było wcale proste, zwłaszcza że same składniki dostarczane były w stanie surowym, wymagającym często dodatkowej obróbki. Kuchnia jako odrębne pomieszczenie też nie służyła ludzkości od zawsze, dopiero z biegiem lat zaczęto wydzielać osobne pomieszczenie, służące do przyrządzania posiłków. Podobnie z narzędziami- dopiero wraz z upływem czasu zaczęły się pojawiać maszyny i urządzenia, które niejako ułatwiały pracę związaną z przyrządzaniem posiłków.

    Comments are closed.