Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Dobry smak? Zależy od gustuDobry smak? Zależy od gustu
      Smaki i gusta to rzeczy, o których w zasadzie nie powinno się dyskutować, ale my podejmiemy ten problem i spróbujemy odpowiedzieć na pytanie od czego zależy dobry smak potraw. Czy …
    • Sposoby na daniaSposoby na dania
      Istnieje bardzo wiele sposobów na określone dania, którymi można kierować się bejc zaangażowanym pasjami kulinarnymi. Tutaj przede wszystkim doskonale widać jak istotną rangę przykuwa się przede wszystkim metodom, na szybkie, …

    Kuchnia w początkach istnienia

    Ludzie muszą jeść, żeby żyć. Już od początku swego istnienia ludzkość musiała troszczyć się o zdobycie i przygotowanie posiłków. Dziś wydaje nam się to oczywiste i jest bardzo wygodne, z uwagi na liczne wynalazki techniczne. Kiedyś jednak zdobycie pożywienia wymagało od człowieka wiele zachodu i fatygi. Od zawsze niemal to kobiety zajmowały się sporządzaniem posiłków. Dziś co prawda często dzieli się te role, najczęściej jednak kuchnia jest pomieszczeniem, w którym króluje kobieta. Warto zauważyć, że u początków rozwoju kuchni, jako dziedziny, kobiety nie miały do dyspozycji nic, prócz podstawowych sprzętów, takich jak noże, tasaki, paleniska, kotły i naczynia, spełniając role garnków czy patelni. Przyrządzanie posiłków w takich warunkach nie było wcale proste, zwłaszcza że same składniki dostarczane były w stanie surowym, wymagającym często dodatkowej obróbki. Kuchnia jako odrębne pomieszczenie też nie służyła ludzkości od zawsze, dopiero z biegiem lat zaczęto wydzielać osobne pomieszczenie, służące do przyrządzania posiłków. Podobnie z narzędziami- dopiero wraz z upływem czasu zaczęły się pojawiać maszyny i urządzenia, które niejako ułatwiały pracę związaną z przyrządzaniem posiłków.

    Comments are closed.