Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Ważny jest sposób podaniaWażny jest sposób podania
      Jedzenie jest rzeczą niezbędną, bez której nie sposób było przeżyć i groziłaby nam śmierć głodowa. Jednak sztuka kulinarna to nie tylko zaspokajanie tej podstawowej potrzeby, ale i estetycznego gustu konsumentów. …
    • Pieprz czarnyPieprz czarny
      Pieprz czarny to roślina z rodziny pieprzowatych, której korzeni należy się doszukiwać w Indii. Obecnie jednak pieprz jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej, głównie dla owoców. Ma on korzenny, …

    Kuchnia w początkach istnienia

    Ludzie muszą jeść, żeby żyć. Już od początku swego istnienia ludzkość musiała troszczyć się o zdobycie i przygotowanie posiłków. Dziś wydaje nam się to oczywiste i jest bardzo wygodne, z uwagi na liczne wynalazki techniczne. Kiedyś jednak zdobycie pożywienia wymagało od człowieka wiele zachodu i fatygi. Od zawsze niemal to kobiety zajmowały się sporządzaniem posiłków. Dziś co prawda często dzieli się te role, najczęściej jednak kuchnia jest pomieszczeniem, w którym króluje kobieta. Warto zauważyć, że u początków rozwoju kuchni, jako dziedziny, kobiety nie miały do dyspozycji nic, prócz podstawowych sprzętów, takich jak noże, tasaki, paleniska, kotły i naczynia, spełniając role garnków czy patelni. Przyrządzanie posiłków w takich warunkach nie było wcale proste, zwłaszcza że same składniki dostarczane były w stanie surowym, wymagającym często dodatkowej obróbki. Kuchnia jako odrębne pomieszczenie też nie służyła ludzkości od zawsze, dopiero z biegiem lat zaczęto wydzielać osobne pomieszczenie, służące do przyrządzania posiłków. Podobnie z narzędziami- dopiero wraz z upływem czasu zaczęły się pojawiać maszyny i urządzenia, które niejako ułatwiały pracę związaną z przyrządzaniem posiłków.

    Comments are closed.