Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Zdrowe przekąskiZdrowe przekąski
      Każdy z nas lubi podjadać między posiłkami. Często sięgamy po różne słodycze, batoniki i czekoladki. Oczywiście konsekwencją takiego postępowania jest nadmiar tłuszczu w organizmie. Warto więc zmienić te złe nawyki …
    • Jajek ze sklepu lepiej unikaćJajek ze sklepu lepiej unikać
      Mieszkasz w mieście a Twoje dziecko uwielbia jeść na śniadanie jajka ugotowane na miękko? Jeśli tak, to unikaj tych kupowanych w najzwyklejszym sklepie. Mimo zapewnień producentów o ich zdrowych właściwościach, …

    Kuchnia turecka

    Turcja to kraj, którego kulinarne dokonania znane są na całym świecie. Któż z nas nie próbował choćby słynnego kebaba? Wszak budkę, w której się go przyrządza znaleźć można dziś niemal na każdym rogu ulicy. Jednakże, niewielu z nas wie, że kebab to nie jest nazwa dania, a jedynie określenie pieczonego mięsa różnego rodzaju. Dlatego też, jadąc do Turcji można być zaskoczonym mnogością potraw o nazwie kebab, które różnią się od siebie na wiele sposobów. Mamy więc na przykład Tavuk Donner Kebab, a więc kebab z kurczaka w bułce, et tombik kebab – kebab z mięsa wołowego z dodatkiem dużej ilości warzy w bułce typu pita, czy też iskender kebab – podawany z jogurtem i sosem pomidorowym. Na południu kraju zaś, zjemy Adana Kebab – zrobiony z mielonego mięsa jagnięcego, podawany także na talerzu w sąsiedztwie doskonałych sosów i warzyw. A to tylko jedna potrawa, którą znaleźć możemy pośród wielu innych w Turcji. Warto się więc o tym przekonać, samodzielnie próbując wszystkiego, co ten niesamowity kraj ma nam do zaproponowania kulinarnie.

    Comments are closed.