Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Pokochaj sałatkiPokochaj sałatki
      Sałatki tona pewno bardzo dobry pomysł na nieco inny obiad. Tutaj można mieć przede wszystkim na uwadze takie elementy jak różnicowanie składników takiej sałatki. Nie jest powiedziane, że zawsze musi …
    • Jedzenie poza domemJedzenie poza domem
      Różnego typu miejsca, w których możemy nabyć jedzenie na miejscu lub na wynos są chyba tak stare, jak nasza cywilizacja. Już w średniowieczu ludność zbierała się w karczmach, w których …

    Kuchnia turecka

    Turcja to kraj, którego kulinarne dokonania znane są na całym świecie. Któż z nas nie próbował choćby słynnego kebaba? Wszak budkę, w której się go przyrządza znaleźć można dziś niemal na każdym rogu ulicy. Jednakże, niewielu z nas wie, że kebab to nie jest nazwa dania, a jedynie określenie pieczonego mięsa różnego rodzaju. Dlatego też, jadąc do Turcji można być zaskoczonym mnogością potraw o nazwie kebab, które różnią się od siebie na wiele sposobów. Mamy więc na przykład Tavuk Donner Kebab, a więc kebab z kurczaka w bułce, et tombik kebab – kebab z mięsa wołowego z dodatkiem dużej ilości warzy w bułce typu pita, czy też iskender kebab – podawany z jogurtem i sosem pomidorowym. Na południu kraju zaś, zjemy Adana Kebab – zrobiony z mielonego mięsa jagnięcego, podawany także na talerzu w sąsiedztwie doskonałych sosów i warzyw. A to tylko jedna potrawa, którą znaleźć możemy pośród wielu innych w Turcji. Warto się więc o tym przekonać, samodzielnie próbując wszystkiego, co ten niesamowity kraj ma nam do zaproponowania kulinarnie.

    Comments are closed.