Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Bez wagi bez miaryBez wagi bez miary
      Najlepsi z najlepszych ze świata kulinarnego mają swoje własne strony, książki i programy kulinarne. Jednakże obserwując ich w autorskich programach można zauważyć, że wiele rzeczy wykonują na oko, odmierzając miary …
    • Smak ChinSmak Chin
      Każdy z nas lubi naprawdę bardzo mocno eksperymentować ze smakami. Nie lubimy jeść w każdym dniu tego samego gdyż trzeba sobie przecież co jakiś czas urozmaicać życie. W wielu przypadkach …

    Kuchnia turecka

    Turcja to kraj, którego kulinarne dokonania znane są na całym świecie. Któż z nas nie próbował choćby słynnego kebaba? Wszak budkę, w której się go przyrządza znaleźć można dziś niemal na każdym rogu ulicy. Jednakże, niewielu z nas wie, że kebab to nie jest nazwa dania, a jedynie określenie pieczonego mięsa różnego rodzaju. Dlatego też, jadąc do Turcji można być zaskoczonym mnogością potraw o nazwie kebab, które różnią się od siebie na wiele sposobów. Mamy więc na przykład Tavuk Donner Kebab, a więc kebab z kurczaka w bułce, et tombik kebab – kebab z mięsa wołowego z dodatkiem dużej ilości warzy w bułce typu pita, czy też iskender kebab – podawany z jogurtem i sosem pomidorowym. Na południu kraju zaś, zjemy Adana Kebab – zrobiony z mielonego mięsa jagnięcego, podawany także na talerzu w sąsiedztwie doskonałych sosów i warzyw. A to tylko jedna potrawa, którą znaleźć możemy pośród wielu innych w Turcji. Warto się więc o tym przekonać, samodzielnie próbując wszystkiego, co ten niesamowity kraj ma nam do zaproponowania kulinarnie.

    Comments are closed.