Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Proste w przygotowaniu potrawyProste w przygotowaniu potrawy
      Sztuka gotowania i umiejętność przygotowywania potraw to czynniki, których każdy z nas dzisiaj może się nauczyć. Wydają się być one bardzo trudne, jednak na ogół są one proste i łatwe. …
    • Dobry smak? Zależy od gustuDobry smak? Zależy od gustu
      Smaki i gusta to rzeczy, o których w zasadzie nie powinno się dyskutować, ale my podejmiemy ten problem i spróbujemy odpowiedzieć na pytanie od czego zależy dobry smak potraw. Czy …

    Kuchnia turecka

    Turcja to kraj, którego kulinarne dokonania znane są na całym świecie. Któż z nas nie próbował choćby słynnego kebaba? Wszak budkę, w której się go przyrządza znaleźć można dziś niemal na każdym rogu ulicy. Jednakże, niewielu z nas wie, że kebab to nie jest nazwa dania, a jedynie określenie pieczonego mięsa różnego rodzaju. Dlatego też, jadąc do Turcji można być zaskoczonym mnogością potraw o nazwie kebab, które różnią się od siebie na wiele sposobów. Mamy więc na przykład Tavuk Donner Kebab, a więc kebab z kurczaka w bułce, et tombik kebab – kebab z mięsa wołowego z dodatkiem dużej ilości warzy w bułce typu pita, czy też iskender kebab – podawany z jogurtem i sosem pomidorowym. Na południu kraju zaś, zjemy Adana Kebab – zrobiony z mielonego mięsa jagnięcego, podawany także na talerzu w sąsiedztwie doskonałych sosów i warzyw. A to tylko jedna potrawa, którą znaleźć możemy pośród wielu innych w Turcji. Warto się więc o tym przekonać, samodzielnie próbując wszystkiego, co ten niesamowity kraj ma nam do zaproponowania kulinarnie.

    Comments are closed.