Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Sałatka dobra na wszystkoSałatka dobra na wszystko
      Najszybszym oraz najlepszym rozwiązaniem kulinarnych jest przygotowanie sałatek. Różnorodność produktów sałatkowych sprawia, że nasze kompozycje mogą być różnorodne każdego kolejnego dnia. Sałatki sprawdzają się doskonale na posiłki śniadaniowe oraz wieczorne …
    • Polska kuchnia może nie zdrowa, ale jaka smacznaPolska kuchnia może nie zdrowa, ale jaka smaczna
      Wszyscy Polacy po wyjeździe za granicę oprócz tego, że tęsknią za rodzina i przyjaciółmi, tęsknią również za polską kuchnią, niestety nie wszystko da się za granicą kupić, czy nawet ugotować, …

    Kuchnia sycylijska

    Kuchnia sycylijska jest jedną z kuchni, która jest nakierowana głównie na warzywa i owoce, a więc produkty, których jest u nich pod dostatkiem. Najczęściej stosowanymi warzywami są bakłażany i pomidory pod różnymi postaciami. Sycylijczycy przyrządzają świetne zupy, sosy, zapiekanki oraz inne potrawy, które spożywa się razem z rybami i owocami morza. Bardzo znaną zapiekanką jest parmigiane z parmezanem. Jednakże najważniejszą rolę w ich kuchni pełnia różnego rodzaju desery, którymi kończą każdy posiłek. Do sporządzania deserów używają głównie marcepanu, bakalii i pistacji. Dania sporządzane przez nich są niezwykle zdrowe i maja dużą wartość odżywczą. Sycylijczycy są ludźmi szczupłymi, ponieważ dania, które spożywają są niskokaloryczne i nie muszą się obawiać zbędnych kilogramów. Taka kuchnia jest szczególnie polecana osobom chcących pozbyć się nadwagi, ponieważ mogą oni się normalnie najeść, a nawet bardzo dobrze zjeść, bo potrawy są naprawdę smakowite, a nie przytyją przy tym ani kilograma.

    Comments are closed.