Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Kuchnia mojej babciKuchnia mojej babci
      Prostota i zdrowie w garnku, zapach unoszący się po całym domu i przyciągający do rodzinnego stołu. Kuchnia naszych babć była najsmaczniejszą i najbardziej oczekiwaną przez wszystkich. Niejednokrotnie słyszy się, że …
    • Kulinaria polskieKulinaria polskie
      Jedzenie poprzez polskie kulinaria, staje się coraz bardziej wyszukane, a to dlatego, że mamy jeszcze większą ilość naprawdę dobrej jakości kucharzy. Co najważniejsze doskonale znają się oni na wszystkim, co …

    Kuchnia sycylijska

    Kuchnia sycylijska jest jedną z kuchni, która jest nakierowana głównie na warzywa i owoce, a więc produkty, których jest u nich pod dostatkiem. Najczęściej stosowanymi warzywami są bakłażany i pomidory pod różnymi postaciami. Sycylijczycy przyrządzają świetne zupy, sosy, zapiekanki oraz inne potrawy, które spożywa się razem z rybami i owocami morza. Bardzo znaną zapiekanką jest parmigiane z parmezanem. Jednakże najważniejszą rolę w ich kuchni pełnia różnego rodzaju desery, którymi kończą każdy posiłek. Do sporządzania deserów używają głównie marcepanu, bakalii i pistacji. Dania sporządzane przez nich są niezwykle zdrowe i maja dużą wartość odżywczą. Sycylijczycy są ludźmi szczupłymi, ponieważ dania, które spożywają są niskokaloryczne i nie muszą się obawiać zbędnych kilogramów. Taka kuchnia jest szczególnie polecana osobom chcących pozbyć się nadwagi, ponieważ mogą oni się normalnie najeść, a nawet bardzo dobrze zjeść, bo potrawy są naprawdę smakowite, a nie przytyją przy tym ani kilograma.

    Comments are closed.