Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Najlepsza kuchniaNajlepsza kuchnia
      Zazwyczaj jest tak, że nie zawsze jesteśmy w stanie wszystkim dogodzić, w szczególności, gdy chodzi o jedzenie. Bardzo dużo osób po prostu nie lubi tego, co my lubimy i często …
    • Polska kuchnia może nie zdrowa, ale jaka smacznaPolska kuchnia może nie zdrowa, ale jaka smaczna
      Wszyscy Polacy po wyjeździe za granicę oprócz tego, że tęsknią za rodzina i przyjaciółmi, tęsknią również za polską kuchnią, niestety nie wszystko da się za granicą kupić, czy nawet ugotować, …

    Kuchnia mojej babci

    Prostota i zdrowie w garnku, zapach unoszący się po całym domu i przyciągający do rodzinnego stołu. Kuchnia naszych babć była najsmaczniejszą i najbardziej oczekiwaną przez wszystkich. Niejednokrotnie słyszy się, że babcie potrafiły wyczarować najlepszą potrawę praktycznie z niczego. Umiejętność połączenia składników i doprawienia ich naturalnymi przyprawami świeżo zerwanymi z ogrodu to ten mały szczegół, który powoduje, że dzisiaj powtarzalność potraw jest praktycznie nie do osiągnięcia. Trzeba zaznaczyć, że babcine kuchnie były syte, niebiańsko smaczne i nawet jeśli tłuste to i tak zdrowe. Brak konserwantów i pieczołowicie hodowane warzywa oraz owoce z własnego sadu to cały sekret. Nasze babki gotowały z miłością i szczypta tego uczucia nadawała nawet najprostszemu daniu blichtr i wyjątkowość. Wiele rzeczy robiło się ręcznie i samodzielnie. Pieczono domowy chleb, wyrabiano masło, kiszono własny barszcz czy kapustę. Do tego, jeśli była taka możliwość na zawieszonych pod sufitem suszarni czy piwnicy hakach wisiały wędliny własnego wyrobu. Wiele wnucząt z rozrzewnieniem wspomina babcine specjały, ale też wielu postanawia wrócić do tamtych czasów tworząc własną kuchnię od zera. Wszystko oczywiście w miarę możliwości, bo przecież nie każdego stać na wielki węglowy piec, wędzarnię czy ogródek warzywny, ale jednocześnie wykorzystywane są te możliwości, które są dostępne we współczesnej kuchni.

    Comments are closed.