Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Szef kuchniSzef kuchni
      To, jaką ciężką prace ma szef kuchni, możemy sobie tylko i wyłącznie starać się wyobrazić. Istnieje moc możliwości, aby uprzyjemnić sobie tego rodzaju pracę, ale nie za każdym razem będzie …
    • O dobrym smaku przy stole….O dobrym smaku przy stole….
      Mówiąc o smaku w kontekście sztuki kulinarnej wspomina się najczęściej o smaku samych potraw, o sposobach nadawania potrawom smaku i tym podobne. Można jednak zmienić nieco kontekst i zastanowić się …

    Kiszone jabłka?!

    Jabłka kojarzą nam się przede wszystkim z różnego rodzaju deserami, czy też słodką przekąską, doskonałą na każdą okazję. Tak naprawdę jednak, jabłka nie zawsze muszą być słodkie, a przygotowanie ich w niestandardowy sposób dać może naprawdę ciekawe efekty pod każdym względem. Jednym z pomysłów, które choć wykorzystywane są rzadko, to dają dobre efekty jest ich… kiszenie. I choć pomysł ten na pierwszy rzut oka wydać się może co najmniej kuriozalny, to z całą pewnością warto go choć raz wykorzystać po to, by uzyskać naprawdę niepowtarzalny aromat, który ciężko by było przyrównać do jakiegokolwiek innego dania. A uzyskać taki właśnie efekt nie jest trudno, ponieważ kiszenie przebiega podobnie, jak ma to miejsce w przypadku ogórków, kapusty, czy też innych tego typu elementów. Z tą różnicą, że do kiszonych jabłek dodamy także na przykład goździki, czy też cynamon. Efektem kiszenia jabłek jest bardzo ciekawy ich smak, który już jabłek w niczym, poza konsystencją. Warto jednak zakosztować, bo to wyjątkowy specjał, który potraktować można jako coś więcej, niż tylko ciekawostka.

    Comments are closed.