Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Pyszny obiad rodzinnyPyszny obiad rodzinny
      Co przygotować dla rodziny na pyszny, rodzinny obiad? Oczywiście typowym śląskim obiadem są rolady z farszem, kluski i czerwona kapusta z zasmażką, lub też biała kapusta kiszona – jak kto …
    • Kultura piciaKultura picia
      W Polsce alkohol jest dla każdego znaną rzeczą. Można go nie lubić, ale trzeba szanować kulturę picia. Niestety z tym współcześnie bywa różnie, a polska kuchnia na tym etapie zmieniła …

    Kiszone jabłka?!

    Jabłka kojarzą nam się przede wszystkim z różnego rodzaju deserami, czy też słodką przekąską, doskonałą na każdą okazję. Tak naprawdę jednak, jabłka nie zawsze muszą być słodkie, a przygotowanie ich w niestandardowy sposób dać może naprawdę ciekawe efekty pod każdym względem. Jednym z pomysłów, które choć wykorzystywane są rzadko, to dają dobre efekty jest ich… kiszenie. I choć pomysł ten na pierwszy rzut oka wydać się może co najmniej kuriozalny, to z całą pewnością warto go choć raz wykorzystać po to, by uzyskać naprawdę niepowtarzalny aromat, który ciężko by było przyrównać do jakiegokolwiek innego dania. A uzyskać taki właśnie efekt nie jest trudno, ponieważ kiszenie przebiega podobnie, jak ma to miejsce w przypadku ogórków, kapusty, czy też innych tego typu elementów. Z tą różnicą, że do kiszonych jabłek dodamy także na przykład goździki, czy też cynamon. Efektem kiszenia jabłek jest bardzo ciekawy ich smak, który już jabłek w niczym, poza konsystencją. Warto jednak zakosztować, bo to wyjątkowy specjał, który potraktować można jako coś więcej, niż tylko ciekawostka.

    Comments are closed.