Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Grecka sałatkaGrecka sałatka
      Sałatka grecka jest bardzo charakterystyczną potrawa odpowiednia dla greckiej kuchni. W samej Grecji ta potrawa jest znana jako sałatka wiejska. Jej składniki doskonale łączą się ze sobą tworząc odpowiednią formę …
    • Dobry smak? Zależy od gustuDobry smak? Zależy od gustu
      Smaki i gusta to rzeczy, o których w zasadzie nie powinno się dyskutować, ale my podejmiemy ten problem i spróbujemy odpowiedzieć na pytanie od czego zależy dobry smak potraw. Czy …

    Kiszone jabłka?!

    Jabłka kojarzą nam się przede wszystkim z różnego rodzaju deserami, czy też słodką przekąską, doskonałą na każdą okazję. Tak naprawdę jednak, jabłka nie zawsze muszą być słodkie, a przygotowanie ich w niestandardowy sposób dać może naprawdę ciekawe efekty pod każdym względem. Jednym z pomysłów, które choć wykorzystywane są rzadko, to dają dobre efekty jest ich… kiszenie. I choć pomysł ten na pierwszy rzut oka wydać się może co najmniej kuriozalny, to z całą pewnością warto go choć raz wykorzystać po to, by uzyskać naprawdę niepowtarzalny aromat, który ciężko by było przyrównać do jakiegokolwiek innego dania. A uzyskać taki właśnie efekt nie jest trudno, ponieważ kiszenie przebiega podobnie, jak ma to miejsce w przypadku ogórków, kapusty, czy też innych tego typu elementów. Z tą różnicą, że do kiszonych jabłek dodamy także na przykład goździki, czy też cynamon. Efektem kiszenia jabłek jest bardzo ciekawy ich smak, który już jabłek w niczym, poza konsystencją. Warto jednak zakosztować, bo to wyjątkowy specjał, który potraktować można jako coś więcej, niż tylko ciekawostka.

    Comments are closed.