Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • KulinariaKulinaria
      Pewnego dnia zjechała się do mnie znajoma (która mieszka na stałe zagranicą, a jej mąż jest obcokrajowcem) wraz z rodziną. Wieczorem, gdy już mogliśmy usiąść w spokoju do kawy zaczęliśmy …
    • Kuchnie regionalne – bogactwo smakówKuchnie regionalne – bogactwo smaków
      W naszym kraju jest wiele potraw, które znane są na całym terytorium Polski, mowa tu będzie chociażby o sławetnym polskim schabowym czy różnego rodzaju kiełbasach, wykonywanych w całej Polsce. Jednak …

    Grecka sałatka

    Sałatka grecka jest bardzo charakterystyczną potrawa odpowiednia dla greckiej kuchni. W samej Grecji ta potrawa jest znana jako sałatka wiejska. Jej składniki doskonale łączą się ze sobą tworząc odpowiednią formę sałatki, która może być podawana jednocześnie jako forma obiadowa, śniadaniowa lub na kolację. Taka sałatka składa się przede wszystkim z wspaniale dobranych warzyw: pomidor, ogórek, sałata, cebula, oliwki. Do niej niezastąpionym elementem jest ser typu feta. Całość oblewa się jeszcze odrobina oliwy z oliwek i łączy się z nimi zioła. Taką sałatkę można przygotować też w innym składzie. Doskonale do tego pasuje jeszcze jajko ugotowane na twardo, odrobina majonezu, zamiast oliwki dodać troszeczkę innych warzyw. Wspaniale komponują się przede wszystkim ogórki kiszone lub małosolne. Wszystko można urozmaicać. W niektórych regionach do tego typu sałatki dodaje się także mięsne kawałki. Każdy ma swoje określone propozycje smakowe, które dostosowuje do posiłku, istnieje wiele takich przepisów.

    Comments are closed.