Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Czy mięsa można przyrządzać na słodkoCzy mięsa można przyrządzać na słodko
      W tradycji kuchni polskiej można wprawdzie doszukać się takich przykładów, że mięsa posiadają w sobie jakiś słodki dodatek – przykładem mogą być śliwki suszone dodawane do niektórych pieczeni, jednak większość …
    • Smaczna kuchnia latemSmaczna kuchnia latem
      Lato to czas, w którym posiłki powinny wyglądać nieco inaczej niż zimą czy jesienią. Przede wszystkim mamy dostęp do wielu warzyw i owoców, przy pomocy których możemy wyczarować smaczne dania …

    Dobry smak? Zależy od gustu

    Smaki i gusta to rzeczy, o których w zasadzie nie powinno się dyskutować, ale my podejmiemy ten problem i spróbujemy odpowiedzieć na pytanie od czego zależy dobry smak potraw. Czy jest uwarunkowany kulturowo, a może osobiście. Od czego zależy? Czy to kubki smakowe podpowiadają nam co jest dobre, a co złe? A może zwykła intuicja. Zapraszamy do profesjonalnie przygotowanego artykułu na ten temat. Okazuje się, że sprawa jest prostsza niż mogłoby się wydawać. Dobry smak zależy od osobistych upodobań, które w większości przypadków rodzą się z człowiekiem podczas pierwszych spożytych posiłków. Często nawet nie uświadamiany sobie tego, że nie lubimy potraw, które w jakiś sposób zostały przez nas zanegowane w dzieciństwie. Poza tym w wielu przypadkach mamy indywidualne podejście do smaku uzależnione od genetyki. Kubki smakowe różnią się u ludzi i to naprawdę niezwykłe, że jednej osobie coś smakuje, a innej nie. To także w pewien sposób podpowiedź organizmu co jest dla Ciebie dobre, a co nie. Podsumowując warto przemyśleć tę kwestię oraz dać sobie czas na koncentrację, która spowoduje, że będziesz jeszcze lepiej odczuwał smak swoich ulubionych potraw. Poznawanie siebie może być ciekawe, jeżeli weźmiemy pod uwagę smak potraw.

    Comments are closed.