Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Smaki a gustaSmaki a gusta
      Jemy to co lubimy, co nam smakuje, i w czym gustujemy. Niektórzy lubią marcepan, owoce morza, fast foody, cytrynę, czy spaghetti, a inni wola tradycyjny obiad złożony z ziemniaków i …
    • Kuchnia węgierskaKuchnia węgierska
      Mówi się, że kuchnia węgierska jest jedną z ciekawszych i bardziej znaczących na światowej mapie kulinarnej. I rzeczywiście, nie ma się, czemu dziwić, bo tak właśnie jest. Dzieje się tak …

    Dereń

    Krzewy dereniowe pojawiły się na terenach europejskich, a więc i w Polsce, z Azji, gdzie rosną jako roślina dzika. W Polsce przyjęły się jako gatunek uprawny, zarówno dzięki swoim walorom ozdobnym, jak i praktycznym, spożywczym. Ma niewielkie wymagania glebowe, może rosnąć na suchych, mocno zasadowych glebach, zarówno na słońcu, jak i w cieniu (choć w tym drugim przypadku owocuje słabiej). Ważne jest, że nie przeszkadza mu zanieczyszczone powietrze, co umożliwia jego hodowlę w przydomowych ogródkach także w miastach. Owoce pojawiają się na dereniach jesienią. Przypominają kształtem wiśnie lub małe śliwki, mają czerwoną barwę i pojedynczą pestkę. Mają cierpki smak, dlatego można je dodawać do herbaty zamiast cytryny. Zawierają sporo witaminy C, wzmacniającej odporność; spożywane przy przeziębieniach, według medycyny ludowej obniżają gorączkę. Stanowią popularny surowiec do wyrobu smacznej nalewki – dereniówki, a także różnorodnych kompotów, soków i dżemów, najczęściej mieszanych, z jabłkami czy gruszkami.

    Comments are closed.