Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Smaczna kuchnia latemSmaczna kuchnia latem
      Lato to czas, w którym posiłki powinny wyglądać nieco inaczej niż zimą czy jesienią. Przede wszystkim mamy dostęp do wielu warzyw i owoców, przy pomocy których możemy wyczarować smaczne dania …
    • Odpowiednie sztućce do gotowaniaOdpowiednie sztućce do gotowania
      Każdy z nas lubi gotować dla siebie i znajomych. Jest to rzecz, która może nas naprawdę bardzo mocno odprężyć po powrocie z pracy lub też kiedy mamy za sobą gorszy …

    Dereń

    Krzewy dereniowe pojawiły się na terenach europejskich, a więc i w Polsce, z Azji, gdzie rosną jako roślina dzika. W Polsce przyjęły się jako gatunek uprawny, zarówno dzięki swoim walorom ozdobnym, jak i praktycznym, spożywczym. Ma niewielkie wymagania glebowe, może rosnąć na suchych, mocno zasadowych glebach, zarówno na słońcu, jak i w cieniu (choć w tym drugim przypadku owocuje słabiej). Ważne jest, że nie przeszkadza mu zanieczyszczone powietrze, co umożliwia jego hodowlę w przydomowych ogródkach także w miastach. Owoce pojawiają się na dereniach jesienią. Przypominają kształtem wiśnie lub małe śliwki, mają czerwoną barwę i pojedynczą pestkę. Mają cierpki smak, dlatego można je dodawać do herbaty zamiast cytryny. Zawierają sporo witaminy C, wzmacniającej odporność; spożywane przy przeziębieniach, według medycyny ludowej obniżają gorączkę. Stanowią popularny surowiec do wyrobu smacznej nalewki – dereniówki, a także różnorodnych kompotów, soków i dżemów, najczęściej mieszanych, z jabłkami czy gruszkami.

    Comments are closed.