Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Przygotuj dania jak z restauracjiPrzygotuj dania jak z restauracji
      Bez wątpienia wielu z nas z chęcią jadałoby w restauracjach znacznie częściej, gdyby tylko nie równało się to tak dużym kosztom. Niestety nie zawsze stać nas na to, żeby stołować …
    • Kuchnia polskaKuchnia polska
      Kuchnia polska ma do zaoferowania wiele pyszności, które możemy przyrządzić sami w domu. Są to potrawy, które w większości przypadków są robione według starych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. …

    Dereń

    Krzewy dereniowe pojawiły się na terenach europejskich, a więc i w Polsce, z Azji, gdzie rosną jako roślina dzika. W Polsce przyjęły się jako gatunek uprawny, zarówno dzięki swoim walorom ozdobnym, jak i praktycznym, spożywczym. Ma niewielkie wymagania glebowe, może rosnąć na suchych, mocno zasadowych glebach, zarówno na słońcu, jak i w cieniu (choć w tym drugim przypadku owocuje słabiej). Ważne jest, że nie przeszkadza mu zanieczyszczone powietrze, co umożliwia jego hodowlę w przydomowych ogródkach także w miastach. Owoce pojawiają się na dereniach jesienią. Przypominają kształtem wiśnie lub małe śliwki, mają czerwoną barwę i pojedynczą pestkę. Mają cierpki smak, dlatego można je dodawać do herbaty zamiast cytryny. Zawierają sporo witaminy C, wzmacniającej odporność; spożywane przy przeziębieniach, według medycyny ludowej obniżają gorączkę. Stanowią popularny surowiec do wyrobu smacznej nalewki – dereniówki, a także różnorodnych kompotów, soków i dżemów, najczęściej mieszanych, z jabłkami czy gruszkami.

    Comments are closed.