Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Zastosowanie ziemniaków w kuchni polskiejZastosowanie ziemniaków w kuchni polskiej
      Można by się zastanawiać, jak wyglądałaby dzisiaj kuchnia polska, gdyby z Ameryki Północnej nie zostały przywiezione do Europy sadzonki ziemniaków – bo przecież to te byliny są tak bardzo zakorzenione …
    • Smaczna kolacjaSmaczna kolacja
      Człowiek w dzisiejszych czasach jest coraz bardziej zagoniony i nie ma często czasu na jedzenie wspólnych posiłków w gronie rodziny. Rano śniadanie jedzone jest bardzo szybko bo wiadomo nie możemy …

    Dereń

    Krzewy dereniowe pojawiły się na terenach europejskich, a więc i w Polsce, z Azji, gdzie rosną jako roślina dzika. W Polsce przyjęły się jako gatunek uprawny, zarówno dzięki swoim walorom ozdobnym, jak i praktycznym, spożywczym. Ma niewielkie wymagania glebowe, może rosnąć na suchych, mocno zasadowych glebach, zarówno na słońcu, jak i w cieniu (choć w tym drugim przypadku owocuje słabiej). Ważne jest, że nie przeszkadza mu zanieczyszczone powietrze, co umożliwia jego hodowlę w przydomowych ogródkach także w miastach. Owoce pojawiają się na dereniach jesienią. Przypominają kształtem wiśnie lub małe śliwki, mają czerwoną barwę i pojedynczą pestkę. Mają cierpki smak, dlatego można je dodawać do herbaty zamiast cytryny. Zawierają sporo witaminy C, wzmacniającej odporność; spożywane przy przeziębieniach, według medycyny ludowej obniżają gorączkę. Stanowią popularny surowiec do wyrobu smacznej nalewki – dereniówki, a także różnorodnych kompotów, soków i dżemów, najczęściej mieszanych, z jabłkami czy gruszkami.

    Comments are closed.