Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Tu sadełko tam sadełko czyli problem otyłościTu sadełko tam sadełko czyli problem otyłości
      Największy problem dzisiejszego społeczeństwa to otyłość. Człowiek opycha się śmieciowym jedzeniem w ogóle nie zwracając uwagi na to, że to jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Aktualne talerze prawie w ogóle …
    • Kuchnia azjatyckaKuchnia azjatycka
      Kuchni azjatycka jest jedną z wielu bardzo charakterystycznych odmian kuchni światowej. Na pewno zyskuje wielu zwolenników jak i przeciwników. W każdym państwie istnieją inne obyczaje inna kultura inne zwyczaje. Na …

    Czym jest smak?

    Smak należy do grupy podstawowych zmysłów nabytych przez człowieka. Człowiek posiada zmysły tj. węch, smak, dotyk, wzrok, słuch. Za pomocą tych zmysłów widzi, słyszy, czuje, rozpoznaje zapachy, czy też smaki. Na początku istnienia ludzkości, smak ostrzegał przed zagrożeniem. Zazwyczaj związki chemiczne które wytwarzały gorzki smak, były odrzucane z jadłospisu. Dopiero po szeregu badań we współczesnych czasach dopuszczono niektóre produkty do jedzenia. Instynkt ludzki jednak bardzo często odrzuca ten smak, raczej nie jemy rzeczy gorzkich, chyba ze czekoladę. Smak pozwala nam rozpoznać to co jest smaczne, to co jest ukojeniem dla naszych receptorów rozmieszczonych na języku, w jamie ustnej, na ustach. Za pomocą smaku analizujemy skład pokarmu, który spożywamy. Weźmy także pod uwagę iż węch ze smakiem u wielu organizmów żywych nie jest oddzielonych. Tak samo człowiek węch wykorzystuje do smakowania produktów spożywczych. Naukowcy uważają również że człowiek potrafi wykrywać w pożywieniu smaku tłuszczowego. Podobno odczuwamy również smak metaliczny. Jednak dodatkowe smaki, które może wyczuć człowiek nie są zaakceptowane, pomimo szeregu przeprowadzanych badań. O nich z pewnością dowiemy się w przyszłości. Teraz możemy je jedynie smakować.

    Comments are closed.