Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Smaki WielkanocySmaki Wielkanocy
      W momencie zbliżającej się wiosny, coraz więcej osób zaczyna się zastanawiać nad tym w jaki sposób będzie mogło spędzić nadchodzące święta. W wielu wypadkach należy się przede wszystkim odpoczynek i …
    • Ekspresy kawowe gastronomiczneEkspresy kawowe gastronomiczne
      Podstawa dla gastronomii. Lokale gastronomiczne to bardzo ciekawa branża, która daje szansę nie tylko na wymierne zyski, ale także i rozwój biznesu. Po czym jednak poznać dobry lokal? Okazuje się, …

    Czym jest smak?

    Smak należy do grupy podstawowych zmysłów nabytych przez człowieka. Człowiek posiada zmysły tj. węch, smak, dotyk, wzrok, słuch. Za pomocą tych zmysłów widzi, słyszy, czuje, rozpoznaje zapachy, czy też smaki. Na początku istnienia ludzkości, smak ostrzegał przed zagrożeniem. Zazwyczaj związki chemiczne które wytwarzały gorzki smak, były odrzucane z jadłospisu. Dopiero po szeregu badań we współczesnych czasach dopuszczono niektóre produkty do jedzenia. Instynkt ludzki jednak bardzo często odrzuca ten smak, raczej nie jemy rzeczy gorzkich, chyba ze czekoladę. Smak pozwala nam rozpoznać to co jest smaczne, to co jest ukojeniem dla naszych receptorów rozmieszczonych na języku, w jamie ustnej, na ustach. Za pomocą smaku analizujemy skład pokarmu, który spożywamy. Weźmy także pod uwagę iż węch ze smakiem u wielu organizmów żywych nie jest oddzielonych. Tak samo człowiek węch wykorzystuje do smakowania produktów spożywczych. Naukowcy uważają również że człowiek potrafi wykrywać w pożywieniu smaku tłuszczowego. Podobno odczuwamy również smak metaliczny. Jednak dodatkowe smaki, które może wyczuć człowiek nie są zaakceptowane, pomimo szeregu przeprowadzanych badań. O nich z pewnością dowiemy się w przyszłości. Teraz możemy je jedynie smakować.

    Comments are closed.