Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Kultura piciaKultura picia
      W Polsce alkohol jest dla każdego znaną rzeczą. Można go nie lubić, ale trzeba szanować kulturę picia. Niestety z tym współcześnie bywa różnie, a polska kuchnia na tym etapie zmieniła …
    • Ważny jest sposób podaniaWażny jest sposób podania
      Jedzenie jest rzeczą niezbędną, bez której nie sposób było przeżyć i groziłaby nam śmierć głodowa. Jednak sztuka kulinarna to nie tylko zaspokajanie tej podstawowej potrzeby, ale i estetycznego gustu konsumentów. …

    Czym jest smak?

    Smak należy do grupy podstawowych zmysłów nabytych przez człowieka. Człowiek posiada zmysły tj. węch, smak, dotyk, wzrok, słuch. Za pomocą tych zmysłów widzi, słyszy, czuje, rozpoznaje zapachy, czy też smaki. Na początku istnienia ludzkości, smak ostrzegał przed zagrożeniem. Zazwyczaj związki chemiczne które wytwarzały gorzki smak, były odrzucane z jadłospisu. Dopiero po szeregu badań we współczesnych czasach dopuszczono niektóre produkty do jedzenia. Instynkt ludzki jednak bardzo często odrzuca ten smak, raczej nie jemy rzeczy gorzkich, chyba ze czekoladę. Smak pozwala nam rozpoznać to co jest smaczne, to co jest ukojeniem dla naszych receptorów rozmieszczonych na języku, w jamie ustnej, na ustach. Za pomocą smaku analizujemy skład pokarmu, który spożywamy. Weźmy także pod uwagę iż węch ze smakiem u wielu organizmów żywych nie jest oddzielonych. Tak samo człowiek węch wykorzystuje do smakowania produktów spożywczych. Naukowcy uważają również że człowiek potrafi wykrywać w pożywieniu smaku tłuszczowego. Podobno odczuwamy również smak metaliczny. Jednak dodatkowe smaki, które może wyczuć człowiek nie są zaakceptowane, pomimo szeregu przeprowadzanych badań. O nich z pewnością dowiemy się w przyszłości. Teraz możemy je jedynie smakować.

    Comments are closed.