Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Kuchnia małej wielkościKuchnia małej wielkości
      Osoby, które przeprowadzają się do bloków mają naprawdę bardzo duży problem jeżeli chodzi o wielkość pomieszczeń dla siebie. W momencie kiedy nie zbyt nam się przelewa jeżeli chodzi o finanse …
    • Pyszny smak serów a bogactwo odżywczePyszny smak serów a bogactwo odżywcze
      Każdy z nas wie jak bogaty i pyszny jest smak sera. Również zdajemy sobie sprawę z tego, ile rodzajów serów jest dostępne na rynku. Idąc do sklepu mamy szeroki wybór …

    Czym jest smak?

    Smak należy do grupy podstawowych zmysłów nabytych przez człowieka. Człowiek posiada zmysły tj. węch, smak, dotyk, wzrok, słuch. Za pomocą tych zmysłów widzi, słyszy, czuje, rozpoznaje zapachy, czy też smaki. Na początku istnienia ludzkości, smak ostrzegał przed zagrożeniem. Zazwyczaj związki chemiczne które wytwarzały gorzki smak, były odrzucane z jadłospisu. Dopiero po szeregu badań we współczesnych czasach dopuszczono niektóre produkty do jedzenia. Instynkt ludzki jednak bardzo często odrzuca ten smak, raczej nie jemy rzeczy gorzkich, chyba ze czekoladę. Smak pozwala nam rozpoznać to co jest smaczne, to co jest ukojeniem dla naszych receptorów rozmieszczonych na języku, w jamie ustnej, na ustach. Za pomocą smaku analizujemy skład pokarmu, który spożywamy. Weźmy także pod uwagę iż węch ze smakiem u wielu organizmów żywych nie jest oddzielonych. Tak samo człowiek węch wykorzystuje do smakowania produktów spożywczych. Naukowcy uważają również że człowiek potrafi wykrywać w pożywieniu smaku tłuszczowego. Podobno odczuwamy również smak metaliczny. Jednak dodatkowe smaki, które może wyczuć człowiek nie są zaakceptowane, pomimo szeregu przeprowadzanych badań. O nich z pewnością dowiemy się w przyszłości. Teraz możemy je jedynie smakować.

    Comments are closed.