Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Smaki a organizmSmaki a organizm
      Ludziom dwudziestego pierwszego wieku zazwyczaj wydaje się, że ich organizm jest w stanie zjeść wszystko, na co tylko będą oni mieli ochotę. Jak się jednak okazuje, organizm człowieka jest bardzo …
    • Grillowanie w świecie kulinariówGrillowanie w świecie kulinariów
      Wielu z nas zdaje sobie sprawę jak wartościowe są produkty mięsne, a tym samym jak ważne jest spożywanie mięsa w codziennej diecie. Mądre gospodynie także znają triki, dzięki którym codzienna …

    Czy można gotować posiłki bez soli

    Wiadomo jest od dość dawna, że sól kuchenna zdrowia nikomu nie dodaje, jest dodatkiem do potraw wybitnie podkreślającym ich smak, czasami dodaje się ją, by zakonserwować dana potrawę, jednak w nadmiarze użyta jest szkodliwa. Zwłaszcza powinni unikać soli ci z nas, którzy mają problem z wysokim ciśnieniem, bowiem sól bardzo mocno podnosi do góry właśnie ciśnienie tętnicze. Niektóre osoby nie wyobrażają sobie tego, by w kuchni, podczas przygotowywania posiłków, nie używać w ogóle soli. Jednak okazuje się, że jest to możliwe i coraz większe jest grono osób, które – ze względów głównie zdrowotnych – wyeliminowało z codziennego użytku kuchennego właśnie chlorek sodu. Smaki potraw można znakomicie podkreślić, używając zamiast soli całej gamy bogactwa przypraw ziołowych, bardzo popularne są w tym zakresie właśnie przyprawy sporządzone na bazie ziół zbieranych w naszym kraju, jak na przykład pieprz ziołowy czy pieprz białowieski. Im większe bogactwo przypraw, tym mniej zauważalne będzie to, że do danej potrawy nie zostało użyte ani grama soli. Wszystko jest też kwestia przyzwyczajenia się smaków, osoby nie jadające przez jakiś czas soli będą z niesmakiem reagowały, jeśli w potrawie wyczują właśnie sól.

    Comments are closed.