Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Dania komunijneDania komunijne
      Nasze dzieci są oczkami w naszych głowach i każdy rodzic stara się o to, aby móc im zapewnić jak najbardziej udane życie na jakie tylko go stać. Aby być dobrym …
    • Torty dla dzieci warszawaTorty dla dzieci warszawa
      Tort dla dziecka. Wyprawiacie dziecku urodziny, imieniny albo chrzciny? Na pewno będziecie potrzebowali na ta szczególną okazję jakiś piękny tort. Jak wiadomo dzieci są wybredne i nie zadowolą się byle …

    Czy można gotować posiłki bez soli

    Wiadomo jest od dość dawna, że sól kuchenna zdrowia nikomu nie dodaje, jest dodatkiem do potraw wybitnie podkreślającym ich smak, czasami dodaje się ją, by zakonserwować dana potrawę, jednak w nadmiarze użyta jest szkodliwa. Zwłaszcza powinni unikać soli ci z nas, którzy mają problem z wysokim ciśnieniem, bowiem sól bardzo mocno podnosi do góry właśnie ciśnienie tętnicze. Niektóre osoby nie wyobrażają sobie tego, by w kuchni, podczas przygotowywania posiłków, nie używać w ogóle soli. Jednak okazuje się, że jest to możliwe i coraz większe jest grono osób, które – ze względów głównie zdrowotnych – wyeliminowało z codziennego użytku kuchennego właśnie chlorek sodu. Smaki potraw można znakomicie podkreślić, używając zamiast soli całej gamy bogactwa przypraw ziołowych, bardzo popularne są w tym zakresie właśnie przyprawy sporządzone na bazie ziół zbieranych w naszym kraju, jak na przykład pieprz ziołowy czy pieprz białowieski. Im większe bogactwo przypraw, tym mniej zauważalne będzie to, że do danej potrawy nie zostało użyte ani grama soli. Wszystko jest też kwestia przyzwyczajenia się smaków, osoby nie jadające przez jakiś czas soli będą z niesmakiem reagowały, jeśli w potrawie wyczują właśnie sól.

    Comments are closed.