Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Kuchnia mojej babciKuchnia mojej babci
      Prostota i zdrowie w garnku, zapach unoszący się po całym domu i przyciągający do rodzinnego stołu. Kuchnia naszych babć była najsmaczniejszą i najbardziej oczekiwaną przez wszystkich. Niejednokrotnie słyszy się, że …
    • Smaczne potrawySmaczne potrawy
      Czym się charakteryzują smaczne potrawy, i jak możemy je przyrządzić? Każdy ma inny gust kulinarny, i co innego jemu smakuje. Jest wiele bardzo smacznych potraw, które można również w prosty …

    Czy mięsa można przyrządzać na słodko

    W tradycji kuchni polskiej można wprawdzie doszukać się takich przykładów, że mięsa posiadają w sobie jakiś słodki dodatek – przykładem mogą być śliwki suszone dodawane do niektórych pieczeni, jednak większość potraw mięsnych w naszym kraju jest przyrządzana na słono, bez dodatku słodkich owoców. Jednak w kuchniach wielu państw, w tym europejskich, jak na przykład Francja czy Niemcy wiele potraw mięsnych jest przyrządzanych z użyciem właśnie słodkich dodatków. Na pewno naszego rodaka zaszokuje widok Niemca, jedzącego pieczonego kurczaka z dodatkiem – zamiast surówki – dżemu pomarańczowego czy figowego, u nas po prostu jada się do tego surówkę z buraczków czy kapusty. Jednak warto jest czasami poeksperymentować w domowej kuchni i spróbować przyrządzić na przykład pieczeń z dodatkiem słodkich owoców, czy też śledzie z dodatkiem rodzynek. W pierwszej chwili wydaje się, że taka kompozycja smaków zupełnie do siebie nie pasuje, jednak okazuje się, że w praktyce są to bardzo ciekawe smaki, których warto spróbować.

    Comments are closed.