Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Bijące serce kobry, czyli co gdzie jedząBijące serce kobry, czyli co gdzie jedzą
      Ludzie potrafią zjeść wszystko, co znajduje się w środowisku naturalnym. To co nam wydaje się nie do przełknięcia, inni zajadają ze smakiem. Odwiedzając Wietnam możemy napotkać restauracje, w których drogim …
    • Doceniona przez milionyDoceniona przez miliony
      Kuchnia włoska cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem i uznaniem. Potrafi ona, bowiem zaspokoić potrzeby nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Ponadto jest bardzo zróżnicowana, bowiem w swoim menu znajdują się nie tylko …

    Czy mięsa można przyrządzać na słodko

    W tradycji kuchni polskiej można wprawdzie doszukać się takich przykładów, że mięsa posiadają w sobie jakiś słodki dodatek – przykładem mogą być śliwki suszone dodawane do niektórych pieczeni, jednak większość potraw mięsnych w naszym kraju jest przyrządzana na słono, bez dodatku słodkich owoców. Jednak w kuchniach wielu państw, w tym europejskich, jak na przykład Francja czy Niemcy wiele potraw mięsnych jest przyrządzanych z użyciem właśnie słodkich dodatków. Na pewno naszego rodaka zaszokuje widok Niemca, jedzącego pieczonego kurczaka z dodatkiem – zamiast surówki – dżemu pomarańczowego czy figowego, u nas po prostu jada się do tego surówkę z buraczków czy kapusty. Jednak warto jest czasami poeksperymentować w domowej kuchni i spróbować przyrządzić na przykład pieczeń z dodatkiem słodkich owoców, czy też śledzie z dodatkiem rodzynek. W pierwszej chwili wydaje się, że taka kompozycja smaków zupełnie do siebie nie pasuje, jednak okazuje się, że w praktyce są to bardzo ciekawe smaki, których warto spróbować.

    Comments are closed.