Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Grillowanie w świecie kulinariówGrillowanie w świecie kulinariów
      Wielu z nas zdaje sobie sprawę jak wartościowe są produkty mięsne, a tym samym jak ważne jest spożywanie mięsa w codziennej diecie. Mądre gospodynie także znają triki, dzięki którym codzienna …
    • Kulinarne przepisyKulinarne przepisy
      Kulinarne przepisy na pewno bardzo dobrze będą w tym wypadku prezentowane. Konkretne dostosowania bardzo dobrze będą uwzględniały wszelkie najistotniejsze możliwości. Umiejętność dobrego gotowania jest na pewno znaczni bardziej prezentowana. Tutaj …

    By nadać potrawom smak…

    Smak jest jednym ze zmysłów człowieka, ściśle powiązanym z gotowaniem i jedzeniem. Smak w sztuce kulinarnej odgrywa szczególne znaczenie- to dzięki niemu możemy określić, czy coś jest dobre czy nie, a przecież to, czy klientom smakuje dane danie jest najważniejsze. Sam smak, jako pojęcie, używane w kontekście sztuki kulinarnej i gotowania może mieć wiele znaczeń i wiele określeń. Ta sama potrawa, przyrządzana według identycznego przepisu przez kilka różnych osób, będzie smakowała inaczej. O smaku przy przyrządzaniu potraw decyduje wiele składowych. Oczywiście jednym z istotniejszych są przeprawy, które już z założenia „nadają” potrawom smaku. Warto wiedzieć, że nie tylko przy użyciu potraw nadaje się potrawom określony smak. Można to robić już podczas przyrządzania potraw. Na tym etapie liczą się takie elementy, jak czas przyrządzania, dodatki, sosy i szereg tajnych receptur, znanych tylko kucharzom i wtajemniczonym. Oczywiście o samym smaku decyduje również jakość produktów, które chcemy przyrządzić. Na pierwszym miejscu wymienić należy ich świeżość, bo odgrywa ona kluczowe znaczenie. Ale równie ważne okazuje się źródło- mięso z ekologicznego chowu jest lepsze, podobnie, jak warzywa zakupione u prywatnego rolnika.

    Comments are closed.