Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Smaczna kuchnia latemSmaczna kuchnia latem
      Lato to czas, w którym posiłki powinny wyglądać nieco inaczej niż zimą czy jesienią. Przede wszystkim mamy dostęp do wielu warzyw i owoców, przy pomocy których możemy wyczarować smaczne dania …
    • Aparatura do bimbruAparatura do bimbru
      Aparatura do bimbru. Dawno temu, kiedy alkohol w Polsce był sprzedawany od godziny 13 i to w dodatku na kartki, ludzie radzili sobie z potrzebą napicia się na różne sposoby. …

    By nadać potrawom smak…

    Smak jest jednym ze zmysłów człowieka, ściśle powiązanym z gotowaniem i jedzeniem. Smak w sztuce kulinarnej odgrywa szczególne znaczenie- to dzięki niemu możemy określić, czy coś jest dobre czy nie, a przecież to, czy klientom smakuje dane danie jest najważniejsze. Sam smak, jako pojęcie, używane w kontekście sztuki kulinarnej i gotowania może mieć wiele znaczeń i wiele określeń. Ta sama potrawa, przyrządzana według identycznego przepisu przez kilka różnych osób, będzie smakowała inaczej. O smaku przy przyrządzaniu potraw decyduje wiele składowych. Oczywiście jednym z istotniejszych są przeprawy, które już z założenia „nadają” potrawom smaku. Warto wiedzieć, że nie tylko przy użyciu potraw nadaje się potrawom określony smak. Można to robić już podczas przyrządzania potraw. Na tym etapie liczą się takie elementy, jak czas przyrządzania, dodatki, sosy i szereg tajnych receptur, znanych tylko kucharzom i wtajemniczonym. Oczywiście o samym smaku decyduje również jakość produktów, które chcemy przyrządzić. Na pierwszym miejscu wymienić należy ich świeżość, bo odgrywa ona kluczowe znaczenie. Ale równie ważne okazuje się źródło- mięso z ekologicznego chowu jest lepsze, podobnie, jak warzywa zakupione u prywatnego rolnika.

    Comments are closed.