Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Z telewizji można nauczyć się gotowaćZ telewizji można nauczyć się gotować
      dzisiaj programy kulinarne biję rekordy popularności. Kochamy oglądać kucharzy, którzy swój talent prezentują przed kamerami, a do tego potrafią bardzo ciekawie mówić o świecie kulinariów. W Polsce okazuje się jest …
    • Opoczno crystal palaceOpoczno crystal palace
      Nowa kuchnia. Urządzając w domu, czy w mieszkaniu nową kuchnię musimy zastanowić się jaki wystrój ma ona mieć. Można ją urządzić w sposób staroświecki, który jest ostatnio bardzo modny, lub …

    By nadać potrawom smak…

    Smak jest jednym ze zmysłów człowieka, ściśle powiązanym z gotowaniem i jedzeniem. Smak w sztuce kulinarnej odgrywa szczególne znaczenie- to dzięki niemu możemy określić, czy coś jest dobre czy nie, a przecież to, czy klientom smakuje dane danie jest najważniejsze. Sam smak, jako pojęcie, używane w kontekście sztuki kulinarnej i gotowania może mieć wiele znaczeń i wiele określeń. Ta sama potrawa, przyrządzana według identycznego przepisu przez kilka różnych osób, będzie smakowała inaczej. O smaku przy przyrządzaniu potraw decyduje wiele składowych. Oczywiście jednym z istotniejszych są przeprawy, które już z założenia „nadają” potrawom smaku. Warto wiedzieć, że nie tylko przy użyciu potraw nadaje się potrawom określony smak. Można to robić już podczas przyrządzania potraw. Na tym etapie liczą się takie elementy, jak czas przyrządzania, dodatki, sosy i szereg tajnych receptur, znanych tylko kucharzom i wtajemniczonym. Oczywiście o samym smaku decyduje również jakość produktów, które chcemy przyrządzić. Na pierwszym miejscu wymienić należy ich świeżość, bo odgrywa ona kluczowe znaczenie. Ale równie ważne okazuje się źródło- mięso z ekologicznego chowu jest lepsze, podobnie, jak warzywa zakupione u prywatnego rolnika.

    Comments are closed.