Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Tu sadełko tam sadełko czyli problem otyłościTu sadełko tam sadełko czyli problem otyłości
      Największy problem dzisiejszego społeczeństwa to otyłość. Człowiek opycha się śmieciowym jedzeniem w ogóle nie zwracając uwagi na to, że to jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Aktualne talerze prawie w ogóle …
    • Pomysł na śniadaniePomysł na śniadanie
      Pomysł na specjalne danie przygotowane na śniadanie może być nieco bardziej oryginalne. Wspaniały omlet przygotowany niekonieczne na słodko, ale za to ze świeżymi warzywami oraz aromatycznym sosem to sposób na …

    Bogaty jadłospis kuchni włoskiej

    Jedną z najbardziej popularnych kuchni w Europie jest kuchnia włoska. Potrawy z Półwyspu Apenińskiego, charakteryzują się dużą liczbą przypraw i warzyw. Stosuje się też często mięso, oraz owoce morza i ryby. Co do przypraw to prym wiodą tutaj oregano, estragon, rozmaryn, bazylia i pieprz. Często też do potraw kuchni włoskiej dodaje się parmezan, czyli żółty ser z krowiego mleka, najczęściej w postaci startego dodatku. Do obiadu podaje się te często wino. Jadłospis kuchni włoskiej jest bardzo bogaty w zależności od tego, jaki region weźmiemy pod uwagę. I tak ojczyzną słynnych włoskich makaronów będą tu południowe Włochy. Warto zatem wspomnieć o spaghetti. Makron ów podawany jest z różnymi sosami. Jeżeli już mowa o sosach, to najbardziej popularny jest ten wywodzący się z Bolonii. Neapol możemy uznać za stolicę pizzy. Inna sycylijska wyspa, czyli Florencja ugości nas wieloma daniami z mięsa, w tym także befsztykiem. We Włoszech bardzo popularnym dodatkiem do dań jest oliwa. Ogólnie jest to kuchnia bardzo dobrze oceniana przez Europejczyków, a także Amerykanów.

    Comments are closed.