Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Przygotuj dania jak z restauracjiPrzygotuj dania jak z restauracji
      Bez wątpienia wielu z nas z chęcią jadałoby w restauracjach znacznie częściej, gdyby tylko nie równało się to tak dużym kosztom. Niestety nie zawsze stać nas na to, żeby stołować …
    • Zastosowanie różnorodnych soków warzywnychZastosowanie różnorodnych soków warzywnych
      Soki z warzyw maja szerokie zastosowanie w codziennych procesach kuchennych. Często mamy dostarczają swoim pociechom takich rozwiązań, gdyż zdają sobie sprawę z ważności stosowania warzyw w procesie odżywiania. Warzywne soki …

    Bogaty jadłospis kuchni włoskiej

    Jedną z najbardziej popularnych kuchni w Europie jest kuchnia włoska. Potrawy z Półwyspu Apenińskiego, charakteryzują się dużą liczbą przypraw i warzyw. Stosuje się też często mięso, oraz owoce morza i ryby. Co do przypraw to prym wiodą tutaj oregano, estragon, rozmaryn, bazylia i pieprz. Często też do potraw kuchni włoskiej dodaje się parmezan, czyli żółty ser z krowiego mleka, najczęściej w postaci startego dodatku. Do obiadu podaje się te często wino. Jadłospis kuchni włoskiej jest bardzo bogaty w zależności od tego, jaki region weźmiemy pod uwagę. I tak ojczyzną słynnych włoskich makaronów będą tu południowe Włochy. Warto zatem wspomnieć o spaghetti. Makron ów podawany jest z różnymi sosami. Jeżeli już mowa o sosach, to najbardziej popularny jest ten wywodzący się z Bolonii. Neapol możemy uznać za stolicę pizzy. Inna sycylijska wyspa, czyli Florencja ugości nas wieloma daniami z mięsa, w tym także befsztykiem. We Włoszech bardzo popularnym dodatkiem do dań jest oliwa. Ogólnie jest to kuchnia bardzo dobrze oceniana przez Europejczyków, a także Amerykanów.

    Comments are closed.