Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Dostarczaj witaminDostarczaj witamin
      Jeżeli chcemy żyć długo i być zdrowi, to niestety musimy trochę się wysilić i dbać o siebie. Nic bowiem nie bierze się znikąd i zdrowie to najczęściej efekt długich starań. …
    • Włoskie specjałyWłoskie specjały
      Ktokolwiek choć raz zakosztuje smaków włoskiej kuchni, ten szybko się w nich z całą pewnością zakocha. A to dlatego, że potrawy kuchni włoskiej – zarówno tej z południa, jak iż …

    Bogaty jadłospis kuchni włoskiej

    Jedną z najbardziej popularnych kuchni w Europie jest kuchnia włoska. Potrawy z Półwyspu Apenińskiego, charakteryzują się dużą liczbą przypraw i warzyw. Stosuje się też często mięso, oraz owoce morza i ryby. Co do przypraw to prym wiodą tutaj oregano, estragon, rozmaryn, bazylia i pieprz. Często też do potraw kuchni włoskiej dodaje się parmezan, czyli żółty ser z krowiego mleka, najczęściej w postaci startego dodatku. Do obiadu podaje się te często wino. Jadłospis kuchni włoskiej jest bardzo bogaty w zależności od tego, jaki region weźmiemy pod uwagę. I tak ojczyzną słynnych włoskich makaronów będą tu południowe Włochy. Warto zatem wspomnieć o spaghetti. Makron ów podawany jest z różnymi sosami. Jeżeli już mowa o sosach, to najbardziej popularny jest ten wywodzący się z Bolonii. Neapol możemy uznać za stolicę pizzy. Inna sycylijska wyspa, czyli Florencja ugości nas wieloma daniami z mięsa, w tym także befsztykiem. We Włoszech bardzo popularnym dodatkiem do dań jest oliwa. Ogólnie jest to kuchnia bardzo dobrze oceniana przez Europejczyków, a także Amerykanów.

    Comments are closed.