Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Pieprz czarnyPieprz czarny
      Pieprz czarny to roślina z rodziny pieprzowatych, której korzeni należy się doszukiwać w Indii. Obecnie jednak pieprz jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej, głównie dla owoców. Ma on korzenny, …
    • Kulinarne przepisyKulinarne przepisy
      Kulinarne przepisy na pewno bardzo dobrze będą w tym wypadku prezentowane. Konkretne dostosowania bardzo dobrze będą uwzględniały wszelkie najistotniejsze możliwości. Umiejętność dobrego gotowania jest na pewno znaczni bardziej prezentowana. Tutaj …

    Bogaty jadłospis kuchni włoskiej

    Jedną z najbardziej popularnych kuchni w Europie jest kuchnia włoska. Potrawy z Półwyspu Apenińskiego, charakteryzują się dużą liczbą przypraw i warzyw. Stosuje się też często mięso, oraz owoce morza i ryby. Co do przypraw to prym wiodą tutaj oregano, estragon, rozmaryn, bazylia i pieprz. Często też do potraw kuchni włoskiej dodaje się parmezan, czyli żółty ser z krowiego mleka, najczęściej w postaci startego dodatku. Do obiadu podaje się te często wino. Jadłospis kuchni włoskiej jest bardzo bogaty w zależności od tego, jaki region weźmiemy pod uwagę. I tak ojczyzną słynnych włoskich makaronów będą tu południowe Włochy. Warto zatem wspomnieć o spaghetti. Makron ów podawany jest z różnymi sosami. Jeżeli już mowa o sosach, to najbardziej popularny jest ten wywodzący się z Bolonii. Neapol możemy uznać za stolicę pizzy. Inna sycylijska wyspa, czyli Florencja ugości nas wieloma daniami z mięsa, w tym także befsztykiem. We Włoszech bardzo popularnym dodatkiem do dań jest oliwa. Ogólnie jest to kuchnia bardzo dobrze oceniana przez Europejczyków, a także Amerykanów.

    Comments are closed.