Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Jakie przyprawy do potraw?Jakie przyprawy do potraw?
      Niektóre potrawy takie jak barszcz czerwony, czy żurek wymagają określonych przypraw. Pod tym względem można generalnie rozumieć majeranek. Oczywiście to nie jest jedyna propozycja do dań, w którym można wykorzystać …
    • Dobrze urządzona kuchniaDobrze urządzona kuchnia
      Każdy z nas ma swoje ulubione pomieszczenia, które są dla nich oczkiem w głowie jeżeli chodzi o spędzanie wolnego czasu. Staramy się więc nader wszystko o to, aby móc właśnie …

    Bijące serce kobry, czyli co gdzie jedzą

    Ludzie potrafią zjeść wszystko, co znajduje się w środowisku naturalnym. To co nam wydaje się nie do przełknięcia, inni zajadają ze smakiem. Odwiedzając Wietnam możemy napotkać restauracje, w których drogim rarytasem jest jeszcze bijące na talerzyku serce kobry, a jej krew podaje się w kieliszku do wypicia przez klienta. Ogólnie, kraje dalekiego wschodu biją wszystkie inne na głowę w upodobaniu do dziwnych przekąsek i potraw. Grillowane pająki, pieczone skorpiony, szaszłyki z tłustych pędraków, pieczone jaszczurki, grillowane i pieczone szczury, koniki polne na ostro lub w czekoladzie i wiele, wiele innych pyszności. Odrażające są wietnamskie kacze jaja, gotowane z rozwiniętym płodem kaczki wewnątrz. Stuletnie, chińskie jaja poddawane przez tygodnie procesowi fermentacji. Dojrzewający ser, którego wnętrze wypełniają maleńkie białe larwy. To one właśnie nadają mu niepowtarzalny smak i aromat. Wino, do którego wrzuca się małe żywe myszki, dodające tygodniami właściwego smaku. Jaskółcze gniazda, które zamieniają się po długim gotowaniu w galaretowatą masę bez smaku. Pieczone mrówki i świerszcze jako drobna przekąska. Możemy się i my pochwalić polskimi smakołykami, na które inni patrzą z obrzydzeniem – wątróbka z cebulką, flaczki, galareta z nóżek wieprzowych. Smacznego!

    Comments are closed.