Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Gotowanie – podpowiedziGotowanie – podpowiedzi
      Gotowanie jest pasją dla wielu osób. Są także osoby, które bardzo obawiają się gotowania mając na uwadze przede wszystkim złe doświadczenia. Warto jednak stale ulepszać się i przezwyciężyć swój strach …
    • Arabskie słodyczeArabskie słodycze
      Są takie smaki na kuli ziemskiej gdzie naprawdę bardzo trudno znaleźć gdzie indziej ich odpowiedniki. W wielu wypadkach ważne jest po prostu bardzo staranne przygotowanie całego procesu produkcyjnego i używanie …

    Bijące serce kobry, czyli co gdzie jedzą

    Ludzie potrafią zjeść wszystko, co znajduje się w środowisku naturalnym. To co nam wydaje się nie do przełknięcia, inni zajadają ze smakiem. Odwiedzając Wietnam możemy napotkać restauracje, w których drogim rarytasem jest jeszcze bijące na talerzyku serce kobry, a jej krew podaje się w kieliszku do wypicia przez klienta. Ogólnie, kraje dalekiego wschodu biją wszystkie inne na głowę w upodobaniu do dziwnych przekąsek i potraw. Grillowane pająki, pieczone skorpiony, szaszłyki z tłustych pędraków, pieczone jaszczurki, grillowane i pieczone szczury, koniki polne na ostro lub w czekoladzie i wiele, wiele innych pyszności. Odrażające są wietnamskie kacze jaja, gotowane z rozwiniętym płodem kaczki wewnątrz. Stuletnie, chińskie jaja poddawane przez tygodnie procesowi fermentacji. Dojrzewający ser, którego wnętrze wypełniają maleńkie białe larwy. To one właśnie nadają mu niepowtarzalny smak i aromat. Wino, do którego wrzuca się małe żywe myszki, dodające tygodniami właściwego smaku. Jaskółcze gniazda, które zamieniają się po długim gotowaniu w galaretowatą masę bez smaku. Pieczone mrówki i świerszcze jako drobna przekąska. Możemy się i my pochwalić polskimi smakołykami, na które inni patrzą z obrzydzeniem – wątróbka z cebulką, flaczki, galareta z nóżek wieprzowych. Smacznego!

    Comments are closed.