Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Jakie mięso jeść?Jakie mięso jeść?
      Wielu z nas ma totalnego świra na punkcie mięsa i nie wyobraża sobie bez niego życia. Źle dobrana dieta może jednak mieć dla nas samych naprawdę bardzo nie korzystne skutki. …
    • Sale weselne katowiceSale weselne katowice
      Wesele w Katowicach. Katowice to miasto sporych rozmiarów. Jedno z najważniejszych miast na Śląsku może pochwalić się dużą liczbą mieszkańców. Jest tutaj tyle sal weselnych, że młodzi ludzi (trochę starsi …

    Bez wagi bez miary

    Najlepsi z najlepszych ze świata kulinarnego mają swoje własne strony, książki i programy kulinarne. Jednakże obserwując ich w autorskich programach można zauważyć, że wiele rzeczy wykonują na oko, odmierzając miary swoim wprawnym wzrokiem. Amatorskie gotowanie bez wagi i miarek wydaje się na pierwszy rzut oka wręcz niemożliwe. O ile faktycznie pieczenie ciast wymaga odmierzania w jakikolwiek sposób składników o tyle gotowanie to jest już sztuka kulinarna nie wymagająca bezwzględnie odważania i odmierzania. Oczywiście jeśli poznaje się tajniki gotowania lepiej stosować się do określonych w przepisach kulinarnych wartości nie mniej jednak dobrze jest od razu posiąść sztukę odmierzania wzrokiem. Nauczenie się takich rzeczy jak ile na przykład gram mieści mąki mieści szklanka znacznie ułatwia życie i sprawia, że gotowanie jest mniej skomplikowane. Nie można nauczyć się sztuki kulinarnej ot tak, uczęszczając do szkoły czy też czytając książki. Owszem jest to pomocne, ale jeśli ktoś nie czuje tego samym sobą nigdy tak naprawdę nie posiądzie nawet minimalnie kunsztu kulinarnego. Kuchnia to nie apteka stąd też aby wydobyć to co jest najlepsze w potrawach nie powinno się szczypty odmierzać wagą.

    Comments are closed.