Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Tu sadełko tam sadełko czyli problem otyłościTu sadełko tam sadełko czyli problem otyłości
      Największy problem dzisiejszego społeczeństwa to otyłość. Człowiek opycha się śmieciowym jedzeniem w ogóle nie zwracając uwagi na to, że to jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Aktualne talerze prawie w ogóle …
    • Sałatka dobra na wszystkoSałatka dobra na wszystko
      Najszybszym oraz najlepszym rozwiązaniem kulinarnych jest przygotowanie sałatek. Różnorodność produktów sałatkowych sprawia, że nasze kompozycje mogą być różnorodne każdego kolejnego dnia. Sałatki sprawdzają się doskonale na posiłki śniadaniowe oraz wieczorne …

    Bez wagi bez miary

    Najlepsi z najlepszych ze świata kulinarnego mają swoje własne strony, książki i programy kulinarne. Jednakże obserwując ich w autorskich programach można zauważyć, że wiele rzeczy wykonują na oko, odmierzając miary swoim wprawnym wzrokiem. Amatorskie gotowanie bez wagi i miarek wydaje się na pierwszy rzut oka wręcz niemożliwe. O ile faktycznie pieczenie ciast wymaga odmierzania w jakikolwiek sposób składników o tyle gotowanie to jest już sztuka kulinarna nie wymagająca bezwzględnie odważania i odmierzania. Oczywiście jeśli poznaje się tajniki gotowania lepiej stosować się do określonych w przepisach kulinarnych wartości nie mniej jednak dobrze jest od razu posiąść sztukę odmierzania wzrokiem. Nauczenie się takich rzeczy jak ile na przykład gram mieści mąki mieści szklanka znacznie ułatwia życie i sprawia, że gotowanie jest mniej skomplikowane. Nie można nauczyć się sztuki kulinarnej ot tak, uczęszczając do szkoły czy też czytając książki. Owszem jest to pomocne, ale jeśli ktoś nie czuje tego samym sobą nigdy tak naprawdę nie posiądzie nawet minimalnie kunsztu kulinarnego. Kuchnia to nie apteka stąd też aby wydobyć to co jest najlepsze w potrawach nie powinno się szczypty odmierzać wagą.

    Comments are closed.