Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Zastosowanie ziemniaków w kuchni polskiejZastosowanie ziemniaków w kuchni polskiej
      Można by się zastanawiać, jak wyglądałaby dzisiaj kuchnia polska, gdyby z Ameryki Północnej nie zostały przywiezione do Europy sadzonki ziemniaków – bo przecież to te byliny są tak bardzo zakorzenione …
    • TortillaTortilla
      Pod pojęciem tortilla ukrywają się co najmniej trzy kulinarne produkty, jednak wszystkie są doskonale znane na całym świecie. W kuchni hiszpańskiej tortillą nazywamy rodzaj grubego omletu z dodatkiem pokrojonych w …

    Bez wagi bez miary

    Najlepsi z najlepszych ze świata kulinarnego mają swoje własne strony, książki i programy kulinarne. Jednakże obserwując ich w autorskich programach można zauważyć, że wiele rzeczy wykonują na oko, odmierzając miary swoim wprawnym wzrokiem. Amatorskie gotowanie bez wagi i miarek wydaje się na pierwszy rzut oka wręcz niemożliwe. O ile faktycznie pieczenie ciast wymaga odmierzania w jakikolwiek sposób składników o tyle gotowanie to jest już sztuka kulinarna nie wymagająca bezwzględnie odważania i odmierzania. Oczywiście jeśli poznaje się tajniki gotowania lepiej stosować się do określonych w przepisach kulinarnych wartości nie mniej jednak dobrze jest od razu posiąść sztukę odmierzania wzrokiem. Nauczenie się takich rzeczy jak ile na przykład gram mieści mąki mieści szklanka znacznie ułatwia życie i sprawia, że gotowanie jest mniej skomplikowane. Nie można nauczyć się sztuki kulinarnej ot tak, uczęszczając do szkoły czy też czytając książki. Owszem jest to pomocne, ale jeśli ktoś nie czuje tego samym sobą nigdy tak naprawdę nie posiądzie nawet minimalnie kunsztu kulinarnego. Kuchnia to nie apteka stąd też aby wydobyć to co jest najlepsze w potrawach nie powinno się szczypty odmierzać wagą.

    Comments are closed.