Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Restauracja polska warszawaRestauracja polska warszawa
      Kucharz. Zawód kucharza jest bardzo poszukiwany na dzisiejszym rynku pracy. Wiele młodych osób wybrało się do szkoły gastronomicznej. Po takiej nauce w szkole możemy wybrać się na praktyki do jakiegoś …
    • Kultura piciaKultura picia
      W Polsce alkohol jest dla każdego znaną rzeczą. Można go nie lubić, ale trzeba szanować kulturę picia. Niestety z tym współcześnie bywa różnie, a polska kuchnia na tym etapie zmieniła …

    Bez wagi bez miary

    Najlepsi z najlepszych ze świata kulinarnego mają swoje własne strony, książki i programy kulinarne. Jednakże obserwując ich w autorskich programach można zauważyć, że wiele rzeczy wykonują na oko, odmierzając miary swoim wprawnym wzrokiem. Amatorskie gotowanie bez wagi i miarek wydaje się na pierwszy rzut oka wręcz niemożliwe. O ile faktycznie pieczenie ciast wymaga odmierzania w jakikolwiek sposób składników o tyle gotowanie to jest już sztuka kulinarna nie wymagająca bezwzględnie odważania i odmierzania. Oczywiście jeśli poznaje się tajniki gotowania lepiej stosować się do określonych w przepisach kulinarnych wartości nie mniej jednak dobrze jest od razu posiąść sztukę odmierzania wzrokiem. Nauczenie się takich rzeczy jak ile na przykład gram mieści mąki mieści szklanka znacznie ułatwia życie i sprawia, że gotowanie jest mniej skomplikowane. Nie można nauczyć się sztuki kulinarnej ot tak, uczęszczając do szkoły czy też czytając książki. Owszem jest to pomocne, ale jeśli ktoś nie czuje tego samym sobą nigdy tak naprawdę nie posiądzie nawet minimalnie kunsztu kulinarnego. Kuchnia to nie apteka stąd też aby wydobyć to co jest najlepsze w potrawach nie powinno się szczypty odmierzać wagą.

    Comments are closed.