Strony
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Leśne owoce, które lubią towarzystwo potraw mięsnychLeśne owoce, które lubią towarzystwo potraw mięsnych
      Borówka brusznica i żurawina leśna, to małe drobne borówki, które rosną w polskich lasach. O ile brusznicę łatwo znaleźć, o tyle, żurawina leśna występuje na coraz mniejszych obszarach. Oba owoce …
    • Owoce jarzębinyOwoce jarzębiny
      Chyba każdy pamięta z czasów dzieciństwa jesienne zbieranie owoców jarzębiny, nawlekanie ich na nici czy suszenie i wysypywanie później do zimowego karmnika dla ptaków. Owoce jarzębiny, a dokładniej jarzębu pospolitego, …

    Badania naukowe nad jedzeniem

    Od bardzo dawna trwają badania nad tym, aby zapewnić ludzkości nieograniczony dostęp do pożywienia. Jest to idea niesamowicie szczytna, która pozwoli nam być może opanować zjawisko światowego głodu. Jest to problem naprawdę niecierpiący zwłoki. Czy wiedziałeś, że w naszych czasach więcej osób umarło z głodu, niż to miało miejsce za czasów największych wojen światowych. Okazuje się, że era nieograniczonej konsumpcji zamiast ograniczać dysproporcje między ludźmi i dawać nadzieję na lepsze jutro sprawia, że w wielu przypadkach po prostu nie mamy sobie co włożyć do ust. Ceny cały czas rosną, a gospodarka zdaje się być tworem tak nieprzewidywalnym i absurdalnym, że nawet najlepsze zabiegi naukowców pracujących nad ulepszeniem jedzenia nie pomagają. Producenci i pośrednicy jedzenia narzucają sobie duże marże, a społeczeństwo musi je zaakceptować, ponieważ żyć przecież jakoś trzeba, a jedzenie to jeden z niezbędnych elementów naszego codziennego przetrwania. Sytuacja pod tym względem na świecie jest naprawdę tragiczna i warto zrobić wszystko, aby jak najczęściej o niej rozmawiać i drążyć tunel do poważnych zmian. Każdy powinien to robić we własnym zakresie.

    Comments are closed.